Glas Javnosti

LIMUNOVA KORA ima dobre razloge da se nađe u vašoj ishrani i na koji način

Hrana
Autor: Glas javnosti

Pre nego što bacite limunovu koru, pošto ste iscedili sok ili ga stavili u salatu, dva puta razmislite jer je kora limuna veoma korisna.

Znate li da , 100 grama kore u odnosu na 100 grama ceđenog soka sadrži:

- 22 puta više kalcijuma

- 1.5 puta više kalijuma

- 3 puta više vitamina C

- 35 puta više vlakana

- 8 puta više vitamina A

1. Visok sadržaj kalijuma, zajedno sa kalcijumom i magnezijum obezbeđuje relaksiranost krvnih sudova što se manifestuje snižavanjem krvnog pritiska. Svakako, regulisan krvni pritisak vodi i ka zdravijem srčanom radu - piše Agroinfo.rs.

2. Obilje kalcijuma i vitamina C pomaže održavanju zuba i kostiju. Kalcijum je od izuzetne važnosti za zdravlje krvnih sudova, mišića i lučenja hormona.

3. Limunovo ulje koje se dobija iz kore limuna je bogato d-limonenom, antioksidantom koji se pokazao odličnim u borbi protiv raka dojke i debelog creva. Takođe, flavonoidi u kori limuna pospešuju apsorpciju vitamina C koji sprečava štetno delovanje slobodnih radikala

4. Limunov sok je poznati biocid koji uništava bakteriju Vibrio cholerae.

5. Pomoćiče vam u borbi protiv akni zato vam dajemo savet. Napravite rastvor za uparavanje i dodajte koru limuna zajedno sa listovima mente u ključalu vodu. Esencijalna ulja limunove kore će uticati na čišćenje, dok menta ima ulogu tonera kože lica.

6. Kora limuna je bogata karotenoidom koji je važan za vid.

7. Limunova kora pospešuje gubitak težine uz pomoć pektina koji sadrži.

Limunovu koru: držite je u zamrzivaču dok se ne zaledi, zatim je izrendajte i mrvice možete da dodate u salatu, čaj ili da ih pospete šećerom i tako jedete. Ovo je najbolji način da uživate u ukusu i korisnim dejstvima limunove kore.

BONUS VIDEO: RODJENDANSKI PUSLA KOLAČ SA ŠLAGOM - RECEPT

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP