Leblebija ima zadivljujući sastav. Ne samo da obiluje belančevinama već je i prepuna prehrambenih vlakana, a ne treba zanemariti ni antioksidanse, magnezijum, kalcijum te vitamine A, E i C.
Blagotvorna zrna imaju oko 15 grama proteina po čašici, zbog čega su i saveznici vegetarijanaca, vegana, ali i učinkovitog skidanja kilograma jer produbljuju osećaj sitosti. Stotinjak grama leblebija dnevno učinkovito snižava loš holesterol, poboljšava zdravlje creva štiti srce te brani od bolesti srca, dijabetesa i raka.
Varivo je tek početak priče o načinima na koje možete uključiti leblebiju u svakodnevnu ishranu. Da bi dovoljno omekšala, možete prokuvati s pola kašičice sode bikarbone te nakon toga procediti, doliti novu vodu i nastaviti s kuvanjem. Obavezno je namočite pre kuvanja, najbolje preko noći, a solite je tek na kraju kako bi ostao cela.
Od leblebija se pripremaju i zdrave grickalice. Skuvajte je tako da ne bude previše mekana ili uzmite onaj iz limenke pa osušite i nauljite te dodajte omiljene začine u prahu i pecite na 200 °C u limu za pečenje. Svakih 10 minuta ga protresite da ne zagori. Pecite ga oko pola sata. BONUS VIDEO: Milan Kalinić pao na FAJTERU: Ja sam dr*adžija
11 min
11 min