Generacije sladokusaca uživale su u bogatoj mešavini višanja i mekanog mramornog biskvita, koji se zapravo priprema lakše nego što deluje na prvi pogled.
Sastojci
Za biskvit:
6 jaja
250 grama brašna
2 kašike kakaoa
250 grama putera
150 grama šećera
1 kesica vanilin šećera
150 mililitara mleka
1 kesica praška za pecivo
prstohvat soli
2 kašike mleka
300 grama višanja
Za fil:
750 mililitara mleka
2 kesice pudinga od vanile
4 kašike šećera
200 grama putera
šećer u prahu
Za glazuru:
200 grama tamne čokolade
4 kašike ulja
Priprema
Odvojte belanca od žumanaca, pa ih umutite u čvrst sneg.
Odvojeno umutite puter, šećer i vanilin šećer, pa dodajte jedno po jedno žumance. Dodajte brašno pomešano s praškom za pecivo, pa mleko. Zatim postepeno ovu smesu dodajte belancima, uz lagano mešanje. Kada dobijete kompaktnu smesu, odvojte jednu trećinu u posebnu posudu.
Ostalo izlijte u pleh, obložen pek-papirom ili podmazan.
U preostalu trećinu dodajte kakao, pa promešajte. Kašikom pažljivo na više mesta sipajte ovu tamnu smesu preko svetlog dela biskvita u plehu.
Potom poređajte dobro oceđene višnje, pa ih nežno utisnite u biskvit.
Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko pola sata.
Dok se peče, spremite fil.
Pomešajte sadržaj kesica pudinga s vanilinim šećerom. Od hladnog mleka odvojte 12 kašika mleka, pa dodajte i sve dobro promešajte dok ne nestanu grudvice. Ostatak mleka skuvajte, pa sklonite s vatre, sipajte ovu smesu, vratite na vatru i mešajte na srednjoj temperaturi dok se ne zgusne, oko dva minuta. Prekrijte prijanjajućom folijom (da se ne napravi korica) i ostavite da se hladi.
Mikserom umutite maslac na sobnoj temperaturi, pa u to dodavati kašikom ohlađen fil. Namazati na biskvit i poravnati.
Na srednjoj vatri zagrejte ulje i mleko, u koje ste narendali čokoladu. Mešajte sve vreme dok se čokolada ne otopi i svi sastojci ne spoje. Kad se otopljena čokolada malo ohladi, rasporediti preko fila.
Odložiti u frižider da se stegne preko noći, prenosi Glossy.