Humus ima mnoge zdravstvene prednosti zahvaljujući svom glavnom sastojku, leblebijama. Leblebije i od njih napravljena hrana postali su popularni zbog porasta biljne i ishrane bez glutena. One su član porodice mahunarki, zajedno sa sočivom, pasuljem i graškom. Pored leblebija ovaj ukusan umak sadrži i tahini – pastu napravljenu od semena susama sa visokim sadržajem nezasićenih masnih kiselina.
Humus ima nizak glikemijski indeks – sistem vrednosti koji se koristi da bi se odredilo koliko svaka hrana može da podigne šećer u krvi – što znači da ne povećava mnogo šećer u krvi. To je zato što ga naše telo vari sporije od druge hrane. Sporo varenje hrane pomaže u održavanju nivoa šećera u krvi.
Konzumiranje leblebija sa obrokom bogatim ugljenim hidratima pomaže u neutralisanju skokova šećera u krvi. Studija je pokazala da kada se leblebije konzumiraju sa picom, obrokom bogatim ugljenim hidratima, šećer u krvi ne raste, što nije slučaj sa onima koji su konzumirali isti obrok bez leblebija.
Humus je odličan izvor biljnih proteina za svakoga, posebno za osobe koje su vegetarijanci ili vegani. Proteini igraju mnoge ključne uloge u našem telu, kao što su:
Glavni sastojak humusa, leblebije, sadrže antioksidante i druge hranljive sastojke koji imaju antiinflamatorna svojstva. Istraživači su otkrili da maslinovo ulje pomaže u borbi protiv upale, što dalje pomaže u jačanju našeg imunološkog sistema, kontrolišući rast belih krvnih zrnaca.
Zbog sadržaja proteina i vlakana, humus je takođe koristan za gubitak težine. Nejasno je da li su prednosti gubitka težine posledica samog humusa ili opšteg zdravog načina života ljudi koji ga konzumiraju. Leblebije takođe mogu da pomognu u dužem i boljem osećaju sitosti
Humus je bogat vlaknima, hranljivim materijama koje poboljšavaju sitost. Isto tako, sadržaj proteina u humusu pomaže u ubrzanju metabolizma, što može da pomogne u procesu gubitka težine.
Vlakna takođe poboljšavaju zdravlje varenje. Dijetna vlakna, koja sadrže nerastvorljiva i rastvorljiva vlakna, čine da se osećamo punije i pomažu nam kod redovnog pražnjenja creva. Rastvorljiva vlakna usporavaju varenje, smanjujući sposobnost tela da apsorbuje masti i šećere iz ishrane. Nerastvorljiva vlakna prolaze kroz sistem za varenje, povećavajući zapreminu stolice i sprečavajući zatvor.
Konzumiranje leblebija i humusa povezano je sa zaštitom od srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 i određenih karcinoma.
Visok nivo vlakana i zdravih nezasićenih masti u leblebijama i humusu štite nas od srčanih bolesti. Rastvorljiva vlakna sprečavaju unos nezdravih masti, smanjujući ukupni holesterol i trigliceride u krvi – loše masti. Nezasićene masti takođe smanjuju holesterol i trigliceride i podižu lipoprotein visoke gustine – HDL, „dobar” holesterol.
Humus je ključna namirnica u mediteranskoj ishrani, a to je dijeta koja pomaže u smanjenju rizika od razvoja:
Na bilo kojoj marki humusa koju odaberemo u prodavnici treba da proverimo etiketu sa navedenim nutritivnim vrednostima, jer se nutritivni sadržaj može neznatno razlikovati od proizvoda do proizvoda. U proseku, jedna porcija komercijalnog humusa od 100 grama ima: