Priprema:
Leblebije potopite preko noći, pa ih sutradan procedite. Stavite u šerpu i prelijte vodom, pa poklopite i kuvajte nekih 40 minuta. Za to vreme iseckajte parlidžan i krompir na kockice, pa poređajte na pleh obložen pek papirom. Posolite, pobiberite, pa pospite belim lukom u prahu, crnim lukom u prahu, jednom kašičicom slatke paprike i promešajte. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 25 minuta. U dubljem tiganju na malo ulja ispržite sitno seckan crni luk, pa kada omekša dodajte mleveni beli. Dobro promešajte, pa dodajte celu ljutu papričicu i paradajz pastu. Krčkajte 2-3 minuta, pa dodajte paradajz, so, biber, korijander, kumin, ljutu crvenu papriku i kurkumu. Lepo promešajte, poklopite i krčkajte još 5 minuta. Zatim u taj sos dodajte leblebije, patlidžan i krompir i sipajte unutra vodu u kojoj su se kuvale leblebije. Promešajte, poklopite i kuvajte još 10 minuta. Pospite seckanim svežim korijanderom i sipajte u tanjir, pa prelijte istopljenim puterom koji ste začinili slatkom ili ljutom crvenom paprikom.
Glas javnosti/M01S