Glas Javnosti

BADEMOVO BRAŠNO ne sadrži gluten, što ga čini znatno zdravijom varijantom

Hrana
Autor: Glas javnosti

Upotreba badema u ishrani i alternativnoj medicini je započeta još pre više od 5 milenijuma u Kini. Spada u nutritivno najbogatiji orašasti plod na svetu.

Sirovi bademi su dobar izvor vitamina E, kalcijuma, fosfora, gvožđa i magnezijuma. Sadrži i cink, selen, bakar i nijacin. Postoje dve vrste badema: slatki (Prunus amvgdalis dulcis) i gorki badem. Što se upotrebe u kulinarstvu tiče, rasprostranjen je slatki badem koji se može jesti bez ikakvih dodataka, sirov ili pečen, a od njega se prave i mleko, puter, ulje i brašno.

Postoje dva načina pripreme brašna

Jedan podrazumeva mlevenje celog ploda badema sa sve kožicom, dok se u drugom slučaju kožica skida i unutrašnjost praktično blanšira. Razlika je u tome što bademovo brašno pripremljeno blanširanjem ima znatno mekšu teksturu, što vam daje više izbora kada se radi o pripremi raznih dezerta. 

U svega 30 grama badema ima:

Kalorija: 138;
Masti: 11 grama (7 grama mononezasićenih, zdravih za srce, i manje od 1 gram zasićenih masti);
Proteina: 5 grama;
Ugljenih hidrata: 6 grama;
Vlakna: 3 grama;
Holesterol: 0.

Zbog svog sastava je savršeno rešenje za saniranje i prevenciju velikog broja zdravstvenih problema poput povećanog holesterola, gojaznosti, bolesti srca, bolesti i slabljenje kostiju.

Bademovo brašno se može upotrebljavati u svakom slučaju kao zdravija supstitucija običnog, pšeničnog brašna. I ne samo da je zdravija, nego i bolja varijanta i od pšeničnog i integralnog brašna jer svu hranu čini još ukusnijom, a teksturu čvršćom i prijatnijom za nepce.

Bademovo brašno, za razliku od pšeničnog, najpre nema glutena, što ga čini znatno zdravijom varijantom. Sa druge strane, mnogi se u ovim slučajevima okreću integralnom brašnu, ali, pri spremanju raznih poslastica i kora za torte, integralno brašno uglavnom kvari teksturu, zbog čega se bademovo brašno smatra savršenim rešenjem. Ono o čemu morate voditi računa je da se bilo koja vrsta bademovog brašna mora isključivo čuvati u frižideru do sledeće upotrebe.

Bademovo brašno sa opnom

Priprema ove vrste bademovog brašna je veoma jednostavna. Sve što je potrebno da uradite jeste da jednostavno sameljete očišćen badem i brašno je spremno za upotrebu. Bademovo brašno koje se priprema sa korom je svetlo braonkaste boje i ima grubu teksturu. Čuva se u kesi ili tegli u frižideru.

Bademovo brašno bez opne

Ova vrsta bademovog brašna je takođe laka, ali zahteva malo više vremena. Staviti šerpu sa vodom i zagrejati do ključanja. Dodati sirov badem i ostaviti da sve zajedno ključa još 2 minuta. Presipati bademe u cediljku, isprati hladnom vodom i ostaviti da se dobro iscede.

Nakon što se bademi iscede od viška vode, punu šaku badema prebaciti u kuhinjsku krpu i preko krpe ih trljati dok im se opna ne oljušti. Proces ponavljati dok svi bademi ne budu bili oljušteni. Oljuštene bademe rasporediti na pleh i sušiti u rerni na niskoj temperaturi. Nakon sušenja, bademe samlesti u multipraktiku vodeći pri tom računa da ne preterate sa mlevenjem kako se brašno ne bi pretvorilo u puter. Mleveni badem prosejati kroz fino sito, a sve što ostane u situ vratiti u multipraktik i ponoviti proces. Bademovo brašno pravljeno od badema bez opne ima veoma mekanu teksturu i beličastu boju, a najbolje rešenje je čuvati ga u hermetički zatvorenoj tegli u frižideru.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR