Glas Javnosti

OVO JE PRAVO VREME DA KRSTITE DETE: Evo šta o tome kaže sveštenik SPC

Društvo
Autor: Glas javnosti

Pitanje koje često muči mnoge roditelje jeste - kada je pravo vreme da se krste deca?

Da li važno to učiniti što pre, sačekati prvi rođendan ili im ostaviti na volju kada odrastu da odluče sami da li žele ili ne.

Evo šta na to kaže Srpska pravoslavna crkva.

"Krštenje je neophodno za sve ljude, od samog početka našeg života, zbog čega se ono u Pravoslavnoj crkvi vrši još u dečjem uzrastu, neposredno posle rođenja. Gospod Isus Hristos je govorio: "Pustite decu i ne branite im da dolaze k meni, jer je takvih Carstvo nebesko", objasnio je protojerej stavrofor Nenad V. Andrić.

On je dodao i da su tako i apostoli postupali, prepuštajući decu krštenju. Decu treba krstiti što pre, kao što su činili i naši stari. Zatim se dotakao imena za decu.

"Kakvo ime dobijamo na krštenju tako se vodimo pred Bogom, pod tim imenom nas i pominju na liturgiji i u drugim molitvama, druga imena su priznata samo u monašenju kod nas pravoslavnih. Treba negovati naša srpska imena", naglasio je protojerej stavrofor.


"Bez krštenja nema spasenja"

"I deca čiji su roditelji nekršteni jer su ateisti mogu da se krste ako to odluče i imaju potrebu, jer bez krštenja nema spasenja", napomenuo je dalje.

Takođe kaže da ima mnogo nekrštene dece a i odraslih, i to pogotovo u Beogradu i da ih crkva čeka raširenih ruku.

"Tajnu krštenja ustanovio je sam Isus Hristos rekavši svim učenicima: "Idite i naučite sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Svetoga Duha", a i dao je sam primer krstivši se u reci Jordan i ukazao na značaj krštenja ovim rečima: "Ako se ko ne rodi vodom i Duhom, ne može ući u Carstvo Božje". U tajni krštenja čovek se čisti i izbavlja od grehova i postaje novi i preporođeni čovek", zaključio je.


Glas javnosti/Srbijajavlja

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR