Glas Javnosti

"CENOVNIK" SE RAZLIKUJE OD SVEŠTENIKA DO SVEŠTENIKA: Koliko vernici daju za krštenje, sahranu, venčanje - cene idu i do 300 evra

Društvo
Autor: Glas javnosti

U toku je Vaskršnji post, tokom kojeg tradicionalno sveštenici ulaze u domove vernika i osvešatavaju vodicu pred dolazak ovog velikog praznika. Večita dilema među građanima je koliko novca treba da daju svešteniku za ovaj verski obred. Zvanične tarife nema, ali iskustvo pokazuje da su usluge sveštenika mogu da koštaju i do 300 evra.

U Šumadijskoj eparhiji ne postoji zvanični cenovnik, pa se pred Vaskrs građani uglavnom kod svojih poznanika i komšija raspituju koliko će ko da dâ, prećutno se dogovore i svako prema svojim mogućnostima odredi cenu, koja se u većini slučajeva kreće od 500 do 1.000 dinara. Kragujevčani kažu da za svećenje vode pred krsnu slavu, svešteniku daju "ipak malo više", nego za vaskršnju vodicu.

U crkvenim krugovima u Šumadiji, Nova.rs saznaje da ne postoji jedinstveni cenovnik za verske obrede, ali sa druge strane postoje tačno utvrđeni iznosi, koje je svaki sveštenik dužan da uplati eparhiji po završenom činodejstvu. Obaveze sveštenika prema Eparhiji su da za svaki unos u matične knjige, bilo da je reč o krštenju, venčanju ili opelu, mora da uplati takozvano „taksiranje“, odnosno da zalepi i poništi markicu koju izdaje Patrijaršija, kao i da uplati novac u eparhjske fondove i plati taksu koju je odredila crkvena opština kojoj pripada.


Tek kada namiri ta potraživanja, ostatak od iznosa koji je naplatio od vernika, sveštenik zadržava za sebe kao svoju platu, objašnjava sagovornik iz crkvenih krugova.

Iznos te takse se razlikuje od crkvene opštine do opštine, kojih je 137 u Eparhiji šumadijskoj i negde iznosi 500 dinara, dok ima opština u kojima je ta taksa i 1.500.

Zbog toga se u praksi i razlikuje ‘‘cenovnik‘‘ od sveštenika do sveštenika.


Prema saznanjima medija u seoskim sredinama, usluge sveštenika su nešto više nego u gradskim, jer je manji broj parohijana po jednom svešteniku, pa pojedini čak imaju i fiksne cene, kako bi za sebe i svoju porodicu obezbedili "neku zagarantovanu zaradu". Tako je u jednom podrudničkom selu svećenje vodice 1.500 dinara, opelo za sahranu je 10.000, parastos se kreće od 3.000 do 5.000, dok je krštenje čak 12.000 dinara.

U gradskim sredinama cene verskih obreda su jeftinije i u zavisnosti od crkve i sveštenika, vernici plaćaju od 5.000 dinara, pa naviše. Jedan mladi par koji je zakazao crkveno venčanje za avgust, ispričao je da će ih venčanje u crkvi koštati 11.000 dinara, odnosno da oni kao mladenci plaćaju 6.000, a da na taj iznos, kumovi dodatno plaćaju svoj deo, po 2.500 dinara.

U Sabornoj crkvi u Kragujevcu, za krštenje deteta ne postoji zvanična "tarifa", ali od Kragujevčana koji su nedavno krstili decu saznaje se da su im sveštenici rekli "dajte koliko možete", te da su uglavnom kao prilog ostavljali novac u protivrednosti od 50 evra, "plus-minus 1.000 dinara".


Kragujevčanka kaže i da je sveštenik rekao da će to "pokriti troškove parastosa za 40 dana i pola godine" te da prilikom davanja pomena ocu, kako kaže "nije ništa platila".

Sagovornik iz crkvenih krugova kaže da se u javnosti često stvara slika o "astronomskim zaradama" sveštenika, ali da to ne odgovara istini, te da prema njegovoj proceni četiri petine sveštenih lica "živi prosečnim životom" i da kao i svi ostali građani, otplaćuju kredite, školuju decu i voze "normalne" automobile.

"Ja ne kažem da nema sveštenika koji lepo žive, ali to je uglavnom u većim gradovima, gde su veće parohije i bogatije sredine u kojima ljudi sami daju velike priloge. Ima i sveštenika koji su izgubili meru pa određuju velike iznose za svoje usluge, ali smatram da je takvih mnogo manje, od sveštenika koji svoju mantiju nose uz potpunu posvećenost veri i Bogu", zaključio je sagovornik.


Praksa i građani kažu da za razne usluge crkvenih dostojnika moraju da izdvoje čak i po nekoliko stotina evra. Jedan od ekstremno skupih primera je crkveno venčanje za koje je izdvojeno 300 evra, dok za dolazak sveštenika na sahranu cena je oko 8.000 dinara, a za parastos 2.000 dinara.

Krštenje, prilikom kog se dete uvodi u veru - može da košta i desetak hiljada dinara, a najzastupljeniji princip je onaj po kom će vam sveštenik reći "koliko daš".

Među sveštenicima ima i onih koji za uzvrat neće tražiti ništa, ali će za to morati da vas posluži sreća.


Usluge se naplaćuju i u najtežim trenucima, a cene kao i obično nisu transparentne i variraju od slučaja do slučaja. Što se tiče sahrane, cena se kreće oko 8.000 dinara, a za parastos se naplaćuje još 2.000 dinara dodatno.

Posebni zahtevi - posebne cene

Pored "usluga" sveštenika, plaća se i zakup crkve koji se kreće između 5.000 i 10.000 dinara. Ukoliko želite da ceremoniju venčanja oplemenite i horskom pratnjom, za to ćete morati da izdvojite od 8.000 do 12.500 dinara, piše Nova.rs.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR