Glas Javnosti

GLUMICA KOJA NE KRIJE GODINE: Mira Furlan danas slavi rođendan

Pop kultura
Autor: Glas javnosti

Glumicu Miru Furlan opisuju kao umetnicu specifičnog senzibiliteta, britkog jezika, ali i seks simbol nekadašnje SFRJ. Publika je pamti po ulogama u filmova "Otac na službenom putu", "Lepota poroka", "Kiklop", televizijskim serijama i pozorišnim ulogama ... Danas slavi 65. rođendan.

Rođena je u Zagrebu, a njenom putu do uspeha prethodio je niz nesrećnih događaja. Majka joj je preminula od raka kada je glumica imala samo 16 godina, što je za nju bio pretežak udarac, zbog specifičnog odnosa koji su imale. Često su se svađale, a Mira joj je zatim pisala pokajnička pisma u kojima se izvinjavala.

Mira je 1986. godine upoznala srpskog režisera Gorana Gajića sa kojim je ubrzo otpočela vezu. Pošto je zbog ljubavi živela na relaciji Beograd – Zagreb, hrvatski mediji su je početkom devedesetih godina optužili da se priklonila Srbiji i objavljivali tekstove u kojima su je nazivali izdajicom. Priča se da je dobijala, dnevno, po 50 pretnji smrću.

Dobila je otkaz u Hrvatskom narodnom kazalištu, a oduzet joj je i stan koji je nasledila od bake.

Mira i Goran su 1991. godine bili primorani da se odsele u Beograd, odakle su otišli u SAD. Venčali su se 1993, a 1998. godine dobili su sina kome su dali ime Marko Lav.

- Brakovi se raspadaju, kako u emigraciji tako i u normalnom životu, a naš je izdržao, što smatram velikim postignućem u svom životu. Najlakše ja odmahnuti rukom i reći: Adios, a najteže se izboriti za trajanje i kontinuitet. Ljudima se čini da će ih spasiti novi počeci, nove osobe, novi zanosi. Ali se novina brzo potroši i čovek se opet sretne sa samim sobom i vlastitim problemima. Rešenje, rekla bih, nikad nije u drugoj osobi, nego u nama samima - rekla je Mira Furlan.

Ona je glumica koja je uvek imala stav i nije bila nikad imuna na društvena i politička dešavanja.

- Nepripadanje je teško i opasno po pojedinca. Ali je ono ujedno i polje slobode na kojem sam zahvalna - tvrdi Mira Furlan.

Prema njenim rečima, kao ideja, nepripadanje je subverzivno zato jer daje primer ostalima.

- Vlastodršci svoje podanike nastoje držati u uverenju da nemaju izbora osim onog propisanog. A što ako ipak imaju? Što ako je ipak moguće napraviti izbor u situaciji u kojoj izbora navodno nema? Ma kako težak taj izbor bio i ma kakve da su posledice po čoveka? Sama ta pomisao je opasna po sistem i zato subverzivna. Ali upravo ta pomisao je možda jedini put do slobode - ističe Mira Furlan.

(Glas javnosti/ NIN/ Story)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR