Glas Javnosti

POLA VEKA OD PREMIJERE VALTERA! Zašto je ovaj film tako poseban i zbog čega su ga OBOŽAVALI KINEZI (VIDEO)

Kultura
Autor: Glas javnosti

Prošlo je pola veka od premijere velikog filmskog spektakla Hajrudina Šibe Krvavca Valter brani Sarajevo.

Film je ugledao svetlost dana tačno dvadeset sedam godina nakon događaja o kojem govori, oslobođenja grada Sarajeva.

Istina, Valter branio Sarajevo je samo deo grandioznog opusa jugoslovenske kinematografije, ali važan i nezamenljiv. Njegova magija rođena je u posebnoj vrsti alhemije za koju recept ne postoji, uspela je da hipnotiše svakoga ko bi bacio barem letimični pogled na kadrove ovoga filma. Umetnost i jeste lepa upravo zbog toga što ju je nemoguće objasniti, piše Nele Karajlić za RTS.


Vešto spakovan u žanr koji pluta između vesterna, detektivske priče i partizanskog filma, Valter opstaje i pored smrti ideologije koja je stajala iza njega. Nje, ustvari, u filmu i nema. Jednom prilikom je Elvis Dž. Kurtović rekao da je Šiba Krvavac iz filma izbacio četnike i ustaše, da ne bi zbunjivao stranog gledaoca.

Film je ogoljen do čistog i jasnog sukoba između dobra i zla. Ta jasnoća dala mu je krila da preleti kontinente i da se na neki zauman način usadi u kulturu staru 4.000 godina. Zid kojeg su Kinezi podigli mnogo pre Hrista, dajući svima do znanja da ne žele da se mnogo mešaju s drugima, nije bio ni dovoljno dugačak ni dovoljno visok da spriječi Valtera da ga preskoči i „okupira drevnu imperiju".

Nisu Kinezi zavoleli taj film zato što je fotografija besprekorna, a režija inteligentna i maštovita, niti su ga zavoleli zato što je iza njega stala holivudska propagandna mašinerija i glumci neodoljovih osmeha i belih zuba. Oni su ga zavoleli zato što je film čist kao bistra voda i što govori o onome o čemu pišu sve svete i mudre knjige.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR