Glas Javnosti

TAJNA ISTORIJA SJEDINJENIH DRŽAVA OTKRIVA SE U SRBIJI: Kontroverze, bolne i slabe tačke svetskog “šerifa”

Kultura
Autor: Glas javnosti

Publika u Srbiji imaće priliku da vidi dela američkog režisera i scenariste Olivera Stouna u kojima se kritički preispituje američka istorija, kao i geneza sukoba u Ukrajini.

Odluka RTS-a da otkupi filmove Olivera Stouna o Ukrajini i njegovu seriju „Tajna istorija Sjedinjenih Država“ sjajan je programski potez jer se taj režiser pokazao kao savest i najradikalniji glas ne samo Holivuda nego i cele Amerike, smatra Miroljub Stojanović.

Filmska redakcija Radio-televizije Srbije otkupila je paket dugometražnih dokumentarnih filmova trostrukog oskarovca Olivera Stouna koji se bave krizom u Ukrajini, potvrđeno je Sputnjiku.

Reč je o filmovima koji se bave genezom sukoba u Ukrajini – „Ukrajina u plamenu“ i „Otkrivanje Ukrajine“ koje je Stoun snimio zajedno sa ukrajinskim rediteljem Igorom Lopatenkom.


U filmu „Ukrajina u plamenu“ iz 2016. sagovornici su predsednik Rusije Vladimir Putin, bivši ukrajinski predsednik i ministar unutrašnjih poslova Viktor Janukovič i Vitalij Zaharčenk. Film govori o događajima koji su doveli do svrgavanja Janukoviča, o protestima na Majdanu, trgovinskom sporazumu Ukrajine sa EU, ulozi nevladinih organizacija u „obojenoj revoluciji“…

Drugi film „Otkrivanje Ukrajine“ koji će biti prikazan na RTS-u priča je o posledicama rata u Donbasu i o dolasku na čelo Ukrajine Vladimira Zelenskog.

Na RTS-u će uskoro biti prikazana i Stounova serija od 12 epizoda „Tajna istorija Sjedinjenih Država“.

Filmski kritičar, publicista i direktor izdavaštva Filmskog centra Srbije Miroljub Stojanović kaže za Sputnjik da je Oliver Stoun savest i najradikalniji etički glas Amerike u ovom trenutku.


Već dugo godina u Holivudu postoji jedno krilo vrlo liberalnog mišljenja i tu baklju otpora zapalili su veliki glumci poput Meril Strip, Tima Robinsa, Suzan Sarandon i Džeka Nikolsona koji su bili jako veliki kritičari i oponenti američkom intervencionizmu.

„Ipak je Stoun otišao najdalje jer je u svom kritičkom preispitivanju američke istorije i američkih poteza posle Drugog svetskog rata bio nemilosrdan, našao se na meti mnogih napada, postao je bez sumnje jedna od najkontroverznijih ličnosti moderne američke istorije, a pritom imamo posla sa umetnikom najvećeg mogućeg moralnog digniteta. Odluku RTS-a da prikaže dva ukrajinska filma Olivera Stouna i pre svega seriju, o filmovima ne mogu da govorim jer ih nisam video ali ih očekujem s radošću, dočekao sam s ushićenjem. To je jedan sjajan programski potez“.


U seriji „Tajna istorija Sjedinjenih Država“ koja je jedna od najkontroverznijih u američkoj istoriji, Stoun je zadro u neke vrlo bolne aspekte američke istorije, počev od trenutka kad je Hari Truman odlučio da baci atomsku bombu na Hirošimu i Nagasaki, podseća Stojanović.

Serija je za nas interesantna jer su prva dva ili tri nastavka premijerno bila prikazana u Zagrebu na njihovom čuvenom, subverzivnom festivalu 2013. godine.

„Tad se pojavio i sam Oliver Stoun u društvu fantastičnih sagovornika, intelektualaca velikog kredibiliteta kakvi su Slavoj Žižek ili nama posebno dragi Tarik Ali, britanski sjajni intelektualac, veliki evropski levičar pakistanskog porekla, prijatelj Mika Džegera i čovek koji je u Britaniji savest i glas protiv mnogih britanskih spoljnopolitičkih poteza. Ova serija će osvetliti mnoge stvari koje nam izmiču na jedan vrlo radikalan način. U svakom slučaju, reč je o jednom prvorazrednom događaju i mislim da je veličanstveno to što ćemo imati priliku da najzvaničnije u jednom fantastičnom kontinuitetu vidimo zbog čega je Stoun postao toliko radikalno savest američkog društva novijeg doba“.


Stojanović ističe da su Stounovi dokumentarci o Putinu, Fidelu Kastru i Evu Moralesu proneli glas o njemu kao čoveku koji ume da bude jako neugodan po establišment i kao „vrlo isturenom oponentu američkoj politici“.

Oliver Stoun je čovek koji radikalno stoji na braniku kritičkog sagledavanja naše savremenosti i njegovi angažmani kroz te filmove stoje na liniji ne toliko njegovog političkog, nego moralnog opredeljenja.

„Oliver Stoun je istovremeno bivajući američka savest novijeg doba ne samo politički denuncijant loših poteza američke administracije ili nekakvog njihovog vojnog interesa, on je pre svega glas one građanske Amerike koja ne pristaje na manipulacije, ishitrene odluke i na jednostrano viđenje stvari. Dva ukrajinska filma gledaću sa velikim nestrpljenjem u očekivanju da se situacija, mnogo više nego u jednoj crno-beloj verziji bratoubilačkog rata, prikaže u nekom kompleksnijem svetlu. I upravo zbog reputacije Stouna očekujem mnogo pouzdaniju, realniju i objektivniju sliku“, zaključio je Stojanović.

Glas javnosti/ S04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR