Glas Javnosti

AMERIKANCI KURTIJU ZAVRĆU UŠI! Eskobar: Iz zgrada opština na severu da povuče gradonačelnike i hitno formira ZSO!

Politika
Autor: Glas javnosti

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nije poslušao predloge međunarodne zajednice povodom situacije na severu, iako je obećao da će gradonačelnici imati samo tehnička ovlašćenja, izjavio je specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Eskobar je za BBC rekao da je situacija na severu posledica nedostatka spremnosti Kurtija da sasluša međunarodnu zajednicu.

"Ova eskalacija je delom rezultat nedostatka volje kosovske strane da sasluša međunarodnu zajednicu. To je nepotrebno izazvalo tenzije. Postoje i druge zgrade iz kojih se može raditi. Pandemija kovida 19 nas je naučila da možemo raditi i sa alternativnih lokacija", rekao je Eskobar.


Dodao je da su napori SAD da koordinira sa Vladom Kosova naišli na otpor.

"Kurti je obećao da će gradonačelnici na severu imati samo tehnička ovlašćenja, dok se ne pronađe rešenje kako bi usluge građanima bile u funkciji, ali se to pretvorilo u sukob između onih koji nisu hteli da novi gradonačelnici stupe na dužnost i onih koji su insistirali da gradonačelnici budu u tim opštinama iz simboličnih razloga", kazao je Eskobar.On je naglasio da već nedelju dana SAD daju signale Kurtiju za deeskalaciju situacije na severu zemlje, te podsetio da su izneta tri jasna zahteva koja se moraju ispuniti.

"Dali smo mu mnogo signala, da povuče gradonačelnike iz zgrada opština, da ukloni kosovsku policiju iz zgrada i onda da hitno uđe u proceduru o formiranju Zajednice srpskih opština", podvukao je Eskobar.

Kako je najavljeno, Eskobar i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak boraviće u ponedeljak i utorak u Prištini i Beogradu, kako bi se angažovali na deeskalaciji tenzija na severu Kosova i Metohije.

Glas javnosti/Kosovo onlajn

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR