Glas Javnosti

OPROŠTAJ OD DRAGOSLAVA MIHAILOVIĆA: Slavni pisac sahranjen na Novom groblju u Beogradu

Kultura
Autor: Glas javnosti

Romanopisac, pripovedač, scenarista, dramaturg, i redovan član Srpske akademije nauka i umetnosti Dragoslav Mihailović sahranjen je danas u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu.

Da upute poslednje zbogom akademiku Mihailoviću koji je preminuo 12. marta u 93. godini, ispred crkve Sveti Nikola došla je porodica, prijatelji, kao i brojni ljudi iz sveta kulture, među kojima su ćerka Milica Mihajlović sa suprugom Vojom Brajovićem, zatim Dušan Kovačević, Vladeta Janković, Milena Marković, Dragan Bjelogrlić, te Vladimir Kecmanović, Nebojša Bradić, Tihomir Stanić,  i mnogi drugi.

Opelo je služio vladika Ilarion ispred crkve Svetog Nikole, a slavni pisac biće sahranjen u 14 časova u Aleji velikana.

Dragoslav Mihailović je rođen u Ćupriji 17. novembra 1930. godine. Veliku maturu završio je u rodnom gradu 1949, a potom upisuje studije na Grupi za jugoslovensku književnost i srpskohrvatski jezik Filozofskog fakulteta u Beogradu. Naredne godine je uhapšen i nakon boravka u zatvorima u Ćupriji, Kragujevcu i Beogradu, interniran je u logor na Golom otoku, gde ostaje do leta 1952. godine.


Diplomirao je na Filozofskom fakultetu početkom 1957. Na književnoj sceni se pojavljuje 1967. godine sa zbirkom priča „Frede, laku noću“, za koju dobija Oktobarsku nagradu. Sledeće godine objavio je roman „Kad su cvetale tikve“. Prema motivima ovog romana napisao je istoimenu dramu, koja je premijerno izvedena u Jugoslovenskom dramskom pozorištu 1969, ali je posle mnogobrojnih političkih napada i pritisaka nakon pet izvođenja predstava skinuta s repertoara.

Uprkos zabranama roman je ubrzo stekao status kultne knjige. Godine 1974. radio je kao lektor za srpskohrvatski jezik na Univerzitetu u Poatjeu. Sledeće godine objavljuje roman „Petrijin venac“. Za roman „Čizmaši“ (1983) dobio je NIN-ovu nagradu.

Glas javnosti/Nova

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR