Glas Javnosti

NAJTUŽNIJE OČI U ISTORIJI: PRINCEZI SORAJI oboleloj od TIFUSA morali su da odseku OSAM METARA VENČANICE da bi mogla da stoji!

Kultura
Autor: Glas javnosti

Soraju Esfandijari Bahtijari koja je celom svetu postala poznata kao "princeza s tužnim očima" bila je ćerka iranskog plemića i veleposlanika u Nemačkoj Kalila, koji je njenu majku Evu Karl upoznao upravo u Nemačkoj.

U Iranu poslednji iranski car Reza Pahlavi bio oženjen princezom Favzijom, najstarijom ćerkom egipatskog kralja Fuada I. I Favzija je bila prekrasna žena koju su nazivali najlepšom ženom u Egiptu, a strani mediji su je nazivali "azijskom Venerom".

Favzija se za iranskog šaha udala 1939 i dobro slagala sa svojim suprugom ali nikad nije bila miljenica njegove majke, Tadž Ol Moluk. Favzija nije rodila muškog naslednika, već samo ćerku Šahnaz. Pritisak svekrve i sve češće svađe sa suprugom su kulminirale te je usledio razvod 1948. godine.Kasnije se udala za egipatskog ministra s kojim je imala dvoje dece, ćerku Nadiju i sina Muhameda.

Šah takvo kockanje s muškim naslednikom nije mogao da dopusti - imao je mlađeg brata, Ali Rezu, koji je bio spreman da preuzme presto ako Reza ne bude imao naslednika. Zbog toga je imati sina bilo jedinstvena misija - osiguranje ostanka na prestolu.

Iste godine kad se razveo, 1948., njegova sestra princeza Šams ga je upoznala s predivnom tinejdžerkom, 16-godišnjom Sorajom koja joj je postala prijateljica. Ono što je privuklo Soraju kod Reze bila je njegova mešavina tradicionalnih ali i modernih vrednosti, što je savršeno odgovaralo njenom mešovitom poreklu. Sem toga, Reza je bio pravi simbol suptilne ekstravagancije.

 Iako je Iran bio poznat po najvećoj pojedinačnoj kolekciji kraljevskih dragulja na svetu, koje je Reza Pahlavi upotrebio pri svom krunisanju, ipak je on bio vladar prilično naklonjen Zapadu i često se družio s evropskim i američkim državnicima. I on se poput Soraje školovao u Švajcarskoj. 

Soraja je posle veridbe obolela od tifusa i bila je vezana za krevet nekoliko sledećih nedelja. Šah je bio zaljubljen do neba isvakog jutra dolazio u njenu sobi i na jastuk joj je stavio jedan dragulj kao simbol njegove ljubavi i odanosti. Venčali su se 2. februara 1951, a Soraja je bila toliko slaba da je ispod venčanice nosila vunenu haljinu i vunene čarape.

Morali su da odseku osam metara od njenog 30 kilograma teškog vela venčanice sa potpisom Kristijana Diora kako bi Soraja mogla da stoji tokom ceremonije. Među poklonima za venčanje, osim novca koji je Reza zamolio da se uplati u fond za iranske siromahe, bili su i Staljinova bunda od nerca za Soraju, kao i brojni dragulji kraljevskih porodica širom sveta koji su bili zainteresovani za iransku naftu.

Ceremonija je bila ukrašena sa oko 1,5 tona orhideja, lala i karanfila koji su bili poslati iz Holandije avionom, za zabavu su u goste pozvali cirkus iz Rima. Nakon venčanja, Reza i Soraja su živeli kao u bajci - ali njihov idiličan život je počela da ugrožava činjenica da Soraja ne ostaje trudna. U oktobru 1954., kad je Soraja imala 22 godine, lekar joj je rekao da bi mogle da prođu godine dok ne ostane trudna, ali i da postoji šansa da presto nikad ne dobije naslednika.

Ubrzo nakon toga porodica je saznala da je princ doživeo avionsku nesreću i poginuo, a iza njega je ostala ćerka koju je dobio s nepoznatom Francuskinjom. Pitanje naslednika je počelo da visi u vazduhu, s ogromnim pritiskom na bračni par. Uprkos pokušajima lečenja neplodnosti u Švajcarskoj, pomaka nije bilo, a šahu se sve češće sugerisalo da oženi još jednu ženu.

Šah je mogao da dovede novu ženu u porodicu - ako na to pristane prva žena. Sem toga, preduslovi su bili da ima dovoljno novca, što za bogatog Rezu nije bio problem, ali i fizičke kondicije da obe žene budu "zadovoljne". Sa Sorajom se pokušalo pregovarati da pristane na takav aranžman, ali ona je to apsolutno odbijala uz izjave da brak treba da bude svetinja, kao i njihova ljubav.

Nažalost, ubrzo je stiglo saopštenje za javnost iz roditeljske kuće Šaha, kojem je kumovala njegova majka. U njemu je pisalo: "Njegovo Veličanstvo Muhamed Reza Šah Pahlavi smatra da naslednik prestola mora da bude direktnog porekla po muškoj liniji iz generacije u generaciju. S najdubljim žaljenjem, a u interesu budućnosti države i dobrobiti njenih ljudi u skladu s željom Njegovog Veličanstva, žrtvovaće svoju sreću i pristaće na odvajanje od Njegovog carskog veličanstva."

Iako ga je fatalno volela, Soraja nije mogla da podnese ideju da njen suprug neveran. Odrekla se svog voljenog supruga i prestola ne zato što ga nije volela, već jer ga je previše volela da bi je delio. Uvređena je odlučila da ode iz zemlje uz poslednje reči upućene svom suprugu: "Da li bi ti, iz ljubavi prema meni, tako mene delio?"

 

Razveli su se 21. marta 1958. kada je to Šah javno obznanio na državnoj televiziji. Soraja se vratila u Francusku, gde je nakon duge depresije pokušala da započne novi život. Slomljeno srce joj je lečio italijanski režiser Franko Indovina. Ali ni u toj ljubavi nije imala sreće - nakon pet godina veze on je umro u avionskoj nesreći. Sa Šahom, kao ni njegovom trećom suprugom nije nikad više komunicirala, a ceo život je proživela u borbi s tugom i depresijom. Umrla je 2001. a sahranjena je u Nemačkoj, u grobnici svojih roditelja.

 

(Glas javnosti/Kurir.rs)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR