Glas Javnosti

Šokantno svedočenje bivšeg britanskog tajnog agenta Ričarda Tomlisona: Princeza Dajana ubijena po scenariju MI6 za atentat na Miloševića (77. deo)


Autor: Glas javnosti

Ričard Tomlison, bivši agent Britanske moćne obaveštajne službe MI6 tvrdio je na sudu da je ta služba imala planove da ubije Slobodana Miloševića, ali i da otkrio interni dokument MI6, koji je preslkikan na ubistvo Ledi Di?! 

Ričard Tomlison, bivši agent Britanske moćne obaveštajne službe MI6 tvrdio je na sudu da je ta služba imala planove da ubije Slobodana Miloševića, ali i da otkrio interni dokument MI6, koji je preslkikan na ubistvo Ledi Di?! 

                           **********

 Bivši britanski tajni agent Ričard Tomlinson, koji je na sopstveni zahtev svedočio u istrazi o pogibiji princeze Dajane, tvrdi da su njegovi bivši poslodavci planirali atentat na predsednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića. Priču o Tomlinsonovom svedočenju objavila su dva britanska lista, "Sandej pipl" i "Sandej tajms".

Tomlinson, koji je četiri godine radio za MI6 i koji je izbačen iz službe 1995, svedočio je pred francuskim istražnim sudijom Erveom Stefanom koji je vodio istragu o pogibiji ledi Dajane.

Prema pisanju ta dva engleska lista, a o tome je pisao i "France Soir" Tomlinson je rekao da okolnosti u kojima je u Parizu stradala biv{a supruga princa Čarlsa, u svakom pogledu podsećaju na plan o ubistvu predsednika Miloševića u Ženevi. Tomlinson je dodao da bi se prilikom atentata na predsednika SRJ Slobodana Miloševića koristio sprej, kojim bi se ošamutio predsednikov vozač!?

Tomlinson je takođe tvrdio da je scenario atentata osmišljen još 1991. godine, da je on za plan saznao 1992, godinu dana po ulasku u tajnu službu. Inače, tajni agent Tomlinson je svoju bivšu firmu upleo i u pogibiju princeze Dajane, tvrdeći da je Anri Pol, vozač "mercedesa" u kome je stradala princeza Dajana, bio službenik MI6 i da je jedan od njenih telohranitelja bio kontakt te tajne službe.

Takođe je rekao da je MI6 imala plaćenog agenta u hotelu "Ric" u Parizu, i da je to mogao biti Anri Pol, vozač Dajaninog "mercedesa".

Ričard Tomlinson je, inače, na zahtev britanskih vlasti, bio uhapšen u Parizu 1. avgusta zbog pokušaja da obelodani državne tajne, ali je usled nedostatka dokaza pušten. Takođe, on je pokušao da objavi knjigu o radu MI6.

Ovaj bivši agent britanske obaveštajne službe MI6 tvrdio je da je ta služba imala planove da ubije Slobodana Miloševića. On je sudiji koji je ispitivao saobra}ajnu nesreću u kojoj je poginula princeza Dajana rekao da je otkrio interni dokument MI6 u kojem su bili planovi da se Milošević ubije u incidentu koji neobično liči i podseća na nesreću princeze od Velsa.

Tekst u "France Soir" navodi kako je planirano da Milošević pogine u sudaru koji je trebalo da bude insceniran u Ženevi.

Tomlinson je magazinu "Time" svojevremeno rekao da je za taj incident trebalo da bude upotrebljeno i oružje za ošamućivanje koje bi bilo upotrebljeno na Miloševićevom vozaču.

Tomlinson je početkom meseca otišao na Novi Zeland i zarekao se da će napisati knjigu o službi MI6. Kad se vratio u Evropu intervjuisao ga je novinar "Time"–a pre nego što je otišao na dvočasovni sastanak sa sudijom Erve Stefanom, koji je istraživao okolnosti pod kojima je stradala princeza Dajana.

Od kada je napustio Veliku Britaniju, Tomlinson je izneo čitav niz neobičnih optužbi na račun MI6, ali nikada nije izneo čvrste dokaze?! Skeptici naglašavaju da je Tomlinson bio izbačen iz MI6 1995. godine i da nije mogao ništa da zna o Dajaninom udesu.

"Te optužbe su smešne", kaže jedan izvor iz vlasti, "još malo, pa će MI6 biti optužen za ubistvo Martina Lutera Kinga i Abrahama Linkolna".

Sve ove tvrdnje su naišle na podsmeh zvaničnika u Britaniji, ali su uzbudile javnost u ostalim delovima sveta, naročito u arapskim zemljama gde je čvrsto uvreženo verovanje da je Dajanina smrt plod zavere.

Foto: Fonet/AP

Anri Pol, čovek koji je vozio kola u kojima je ledi Dajana poginula, navodno, po tvrdnji Ričarda Tomlinsona, bio je špijun engleske službe MI6. Još od kako se nesreća dogodila kolaju priče da iza čitavog događaja stoji zavera tajnih službi.

Po tvrđenju Tomlinsona, Anri Pol je bio na redovnom platnom spisku britanske službe i kao zamenik šefa obezbeđenja u glamuroznom "Ricu" mogao je dosta toga da sazna o poznatim gostima. Posle Polove smrti policija je otkrila da je on imao, na tajnim računima 14 francuskih banaka, više od 100.000 funti. Hotel "Ric" u Parizu je i pravi magnet za bogataše iz svih delova sveta, pa tako i za mnoge za koje je zainteresovana britanska tajna služba i koje ona prati uz pomoć agenata.

Tomlinson je školovan u Kembrid`u, bivši oficir SAS–a, a iz MI6 je izbačen 1995. godine. Između ostalog, francuskom sudiji je rekao i da je jedan od Dajaninih telohranitelja takođe radio za tajnu službu. Ali, naglašavao je da nijedan telohranitelj nije bio uključen ni u kakvu zaveru vezanu za ubistvo Dajane.

Tomlinson se krio u inostranstvu, pa je bio u zatvoru zato što je, pokušavajući da proda svoje memoare, prekršio pravilo o čuvanju slu`bene tajne. Pušten je, al onda ga, na zahtev britanskih vlasti, ispitivala francuska tajna služba.

Jedan izvor iz te službe kaže:

"On je ljut zbog načina na koji su se prema njemu odnosili u MI6, i ovo je njegov način da se osveti."

Njegove tvrdnje su dale čvršću osnovu pokušajima Mohameda Al Fajeda da dokaže kako je u smrt Dajane i Dodija umešana i britanska tajna služba. On se više puta javno zaricao da će svojim sredstvima otkriti istinu i da će pokazati kako je francuska istraga o tom slučaju samo paravan za ono što se zaista dogodilo. Sve ovo se događalo baš u trenutku kada su se jo čekali rezultati ispitivanja koje je trebalo da pokaže kojom brzinom se kretao "mercedes" kada se dogodila nesreća?!

Dokazi koji se tiču uloge Anri Pola takođe su predmet nove istrage pošto se pokazalo da je količina ugljen monoksida u njegovoj krvi bila mnogo veća od normale. To govori da je on mogao da izgubi svest usled nedostatka kiseonika?!

Glas javnosti - Vladan Dinić

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR