Glas Javnosti

Marković: Šerpe više nisu dovoljne!

Kultura
Autor: Glas Javnosti

Reditelj Goran Marković kazao je da je ,,ravno zločinu’’ oduzeti novac kulturi, a posebno kinematografiji koja ne može da funkcioniše bez državne pomoći.

Povodom odluke Vlade Srbije da se Ministarstvu kulture I informisanja I Filmskom centru Srbije rebalansom budzeta oduzme 20 odsto ranije predviđenih sredstava, zbog saniranja posledica koronavirusa, reditelj Marković je rekao da tu nema šta više da se doda.

Marković je ocenio da umetnici za ovu vlast "predstavljaju nepotreban izdatak koji, uz to, nosi i moguće opasne posledice".

"Oni misle ovako: 'Šta će nama kultura ili umetnost kada smo na vlast došli preko onog dela biračkog tela koji se tih stvari gadi? Samo nepotrebno komplikujemo sebi stvari. Nikad se ne zna šta mogu da misle i kažu ti umetnici. Bolje da ih nama. Ili, ako već moramo da im udelimo neku paru, neka bar to odrade za našu promociju, ionako odvajamo od onog što je naše. Pa, neka zarade'", rekao je Maković.

"Pretpostavljam", dodao je Marković, "da tako misli milicioner (Goran) Vesić i njemu slični".

Redielj je ocenio da je epidemija koronavirusa "otvorila ogoljenu sliku o državi u kojoj živimo", dodajući: "Skup diletanata i lažova, to je ono što vlada ovom zemljom".

Pominjući "poznate detalje o prikrivaju početka epidemije zbog izborne liste SNS", afere otkrivene poslednih godina, "neshvatljive laži kojima nas tiranin obasipa svakog dana", on je rekao da je sve to sada ogoljeno.

"Ako ima nešto što je korisno u ovoj epidemiji, to je činjenica da u potpalublju curi na sve strane", naglasio je Marković.

Prema njegovim rečima, nezadovoljstvo je veliko, a mnogima je prekipelo, dodajući da "šerpe više nisu dovoljne".

"Ne pripadam nikakvom pokretu koji je za ili protiv izbora. Ja na izbore neću izaći zato što ne želim da na taj način pružim legitimitet jednoj unapred dogovorenoj prevari", rekao je Marković.

Kako je naveo, cela mašinerija vlasti liči mu na "grupu šibicara koja nastoji da privuče naivne i da ih opelješi". "E, pa ja znam kako šibicari rade i neću se navući. Neka plačkaju lakoverne", rekao je Marković.

Izvor: N1

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR