Glas Javnosti

NIJE LAKO: Kako pronaći posao koji zaista volite?

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Dobar posao u osnovi je onaj kojim sebi možete osigurati ekonomsku sigurnost, jednakost i poštovanje. No, značenje svega prethodnog može se razlikovati u zavisnosti od okolnosti i ličnosti svakog pojedinca. .

Kejtlin Dejvis, novinarka američkog poslovnog portala "Fast Company", izdvojila je tri stvari za koje smatra da su bitne ako želite pronaći posao koji zaista volite. Te tri stvari su fleksibilnost, dobra plata i korporativna kultura.
Fleksibilnost
Objašnjavajući značaj fleksibilnosti, podsetila se da je i sama nekoliko godina radila honorarno, ali je shvatila da više ne može biti konkurentna ostalim frilenserima u Sjedinjenim Američkim Državama. Istakla je da u njenoj zemlji postoji između šest i sedam miliona frilensera, od čega je čak 64% onih koji rade puno radno vreme. Svi oni su fleksibilni u radu i izvršavaju različite zadatke. To je ono što uobičajeno zaposlenje ne nudi.

Briana Honigmana je navela kao frilensera koji deset godina koji radi puno radno vreme, a koji je dao nekoliko saveta za one koji su zainteresovani da budu frilenseri. Među tim savetima jeste da radite ono što vam donosi radost te da ne pristajete na svaku ponudu za posao, što ponekad može biti teško.
Ako ipak niste skloni da budete frilenser, ali cenite fleksibilnost, piše Davis, dobrim delom ćete se zadovoljiti pronalaskom posla koji ne zahteva da pet dana sedmično, osam-devet sati dnevno, sedite u kancelariji.
Plata
Pitanje fleksibilnosti i lokacija na kojoj radite u velikoj meri zavise od vaše ličnosti i životnim okolnostima. Međutim, jedan aspekt dobrog posla je prilično univerzalan, a to je dobra plata. Davis je istakla da najbolji poslovi nude i jedno i drugo, ali kada ste na početku karijere, onda je pronalazak dobro plaćenog posla ključna odskočna daska.
Korporativna kultura
No, prema njenim rečima, čak i dobro plaćen i fleksibilan posao može biti problem ako vam se ne sviđaju ljudi s kojima radite ili ako svoj posao ne smatrate smislenim. Može biti teško shvatiti da li vam se sviđa radno mesto pre nego što počnete raditi, ali dobar pokazatelj su recenzije kompanija. Konačno, sreća na poslu, kao i sreća u životu, složena je stvar. Kao što to saradnica portala "Fast Company" Trejsi Brover piše:
- Bez obzira na vrstu posla koji radite, bez obzira koliko sati radite, bez obzira za koju kompaniju radite, svaki izbor je stvar mnogih okolnosti. Najbolje je da shvatite šta volite da radite, a zatim da postignete što veću usklađenost između onoga u čemu uživate i onoga što morate da radite. Ta usklađenost ne može biti savršena, ali što više usklađenosti dat će vam više radosti u poslu.


Glas javnosti/ A04S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR