Glas Javnosti

DA LI POL IMA UTICAJ? Da li su „muške“ prehlade zaista teže nego „ženske“?

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Iako postoje neke studije koje pokazuju razlike u reakciji na prehladu muškog i ženskog tela, to ne bi trebalo da pravi takvu razliku.

Kada je muškarac prehlađen neretko to predstavlja kao da je to neka ozbiljna bolest. Leži na kauču, ne može ništa dok je kod žena malo drugačije – popiju lek i idu na posao.

Ali da li je to zaista tako, i ako jeste, postoji li konkretan razlog? Ili je to samo stereotip?


Neki stručnjaci kažu da muškarci i žene zapravo mogu različito da reaguju na prehladu, a istraživanja pokazuju da muškarci mogu da imaju više simptoma od žena kada su prehlađeni.

„Što se tiče prehlade, može postojati neki uticaj pola. Ženski polni hormon estrogen usporava brzinu reprodukcije virusa, što može dovesti do manjeg broja simptoma. Virus gripa se možda neće širiti tako brzo kod žena zbog estrogena i načina na koji žensko telo reaguje na njega. Studije nisu pokazale da li isto važi i za virus obične prehlade“, kaže Kim Templeton, MD, hirurg u bolnici Univerziteta u Kanzasu, koja je uradila opsežno istraživanje o polnim razlikama u zdravlju.

Ističe i da je deo mozga koji kontroliše telesnu temperaturu veći kod muškaraca zbog testosterona.

To može da dovede do viših temperatura kod muškaraca nego kod žena, kaže Templton.

Ali ove stvari možda neće imati veliki uticaj na suočavanje sa bolestima. Aaron E. Glatt, MD, predsednik odeljenja za medicinu u bolnici South Nassau Communities, kaže da postoje male, ali ne značajne razlike u imunom sistemu muškaraca i žena.


Kulturni faktor

Kulturološki faktori igraju veliku ulogu, prema Pollacku, autoru knjige Real Boys: Rescuing Our Sons from the Myths of Boyhood. On objašnjava kako su, istorijski gledano, ljudi naučeni da misle da moraju da budu „beskonačno sposobni i uvek uspešni“.

„Dakle, ako dobijemo bilo kakvu bolest, pravimo veliku stvar od toga jer to izgleda kao velika stvar. To stvara još veće probleme jer bi trebalo da budemo nepogrešivi“, kaže on.

Drugim rečima, čovek mora da misli da je njegova prehlada korak do smrti, inače ne bi trebalo da mu smeta – a naravno da jeste – pa preteruje.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR