Glas Javnosti

EMIR KUSTRURICA BRUTALNO ISPROZIVAO KOLEGE: "Naša osnovna ideja je da se borimo protiv prostaštva"

Kultura
Autor: Glas javnosti

Sedamnaesti Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf održaće se od 23. do 27. januara na dobro poznatoj lokaciji na Mokroj Gori - Mećavniku. Za nagradu - Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje - takmičiće se 17 filmova iz Srbije, Austrije, Finske, Poljske, Severne Makedonije, Švedske, Nemačke, Sjedinjenih Američkih Država, Rusije...

U susret novom izdanju Kustendorfa njegov osnivač reditelj i profesor Emir Kusturica osvrnuo se na početke festivala.


- Najstariji filmski festival, onaj u Veneciji, nastao je kako bi vlasnici hotela produžili sezonu, a mi smo gradili da bismo održali Kustendorf. Naša osnovna ideja je da se borimo protiv prostaštva, koje je u međuvremenu još više zavladalo Srbijom. Protiv prostaštva koje se uglavnom širi televizijskim signalom i donosi nam one probne balone budućnosti, koje su najavljene još u Orvelovim pričama.

U takvom svetu, izmaknuti od vreve i gužve, bićemo suočeni sa filmovima koji se prave iz dubokog, egzistencijalnog razloga, a ne da bi promovisali glumca ili glumicu - započeo je Kusturica.

Može drugačije

U kategoriji "Savremene tendencije" biće prikazana ostvarenja koja su obeležila ovogodišnji festival u Veneciji "Ja, kapetan" Matea Garonea i "Komandante" Edoarda de Angelisa, ali i ostvarenja "Poslednji motorni brod" Ilje Željtjakova i "Disco Boy" Đakoma Abrucezea. Jedini srpski film koji će biti prikazan u ovoj kategoriji je "Lost Country" Vladimira Perišića.


- Strogost koju smo uveli prilikom selekcije ljudima se mogla učiniti kao arogancija. Međutim, mi smo kinematografija koja imitira druge i, nažalost, pare trošimo na prigodne filmove i za obeležavanje jubileja. Zbog toga film "Lost Country" iskače iz tog koloseka. Ličan je i govori o problemu koji je univerzalan, a pritom i lokalni - objasnio je Kusturica.

Kako je istakla ministarka kulture Maja Gojković, ostvarenje Vladimira Perišića jedno je od najboljih koje je Srbija iznedrila.

- Posebno me raduje što će se pojaviti naš film "Lost Country". Država izdvaja izuzetna sredstva za podsticaj i razvoj domaće kinematografije. Ima tu različitih mišljenja da li je hiperprodukcija dobra ili ne. Pokazalo se da kada država ulaže u kvantitet, onda iznedrimo jedan dobar film - istakla je ministarka.


Specijalno priznanje Drvo života biće uručeno reditelju Mateu Garoneu
, a pored njega, Mećavnik će posetiti i Edoardo de Angelis, Vladimir Perišić, Ilja Željtjakov i Đakomo Abruceze. Kroz retrospektivu biće obeležene stogodišnjice nastanka filma "Pohlepa", ali i rođenje glumaca Marčela Mastrojanija, Marlona Branda i Tengiza Abuladzea.

Katarza

Tradicionalno u programskoj celini "Novi autori" biće prikazana ostvarenja mladih reditelja "Hoću muža" Sonje Karpunjine, "Vikend u Gazi" Bazila Halila, "Zemaljski stihovi" Alija Asgarija i Alireze Hatamija i "Moja švajcarska vojska" Luke Popadića.

- Festival treba da govori o slobodnom filmu, a ne o nadzornim kamerama. Estetika današnjih filmova se sve više svodi na takav pristup. Te kamere ne unapređuju, ne podstiču stvaranje fikcije, već prenose surovu realnost. Došlo je do jedne suše ideja, jer više ne postoji kritička distanca. Nemamo filmove o tome kako se ratovalo u Vijetnamu, kako žive zavisnici, sada je sve izglancano kao u tržnom centru, a to publici ne pruža uzbuđenje.


Katarza traži stvarne povode.
 Kritička distanca kod mladih ljudi je stvarno primetljiva, sve dok ne upadnu u zamku fondova za finansiranje i njihovih zahteva. Ovi filmovi nemaju tu kamdžiju i zato su sveži. Pružaju mogućnost da se čovek zahvaljujući umetnosti i uzbudi - rekao je Kusturica.

Izmene - Bez muzičkog programa

Ovogodišnje izdanje Kustendorfa neće upotpuniti bogat muzički program.

- Festival tradicionalno posećuju ugledni gosti iz sveta, a njihov dolazak treba organizovati. Bili smo kritikovani pre 18 godina zbog novca koji dobijamo od ministarstva. I danas imamo istu cifru. Zahvaljujući značajnoj pomoći države, plaćamo karte naših gostiju. Ipak, zbog restrikcija i nemogućnosti ove godine nećemo imati muzički deo festivala. Sve je postalo toliko skupo da moramo da vodimo računa o osnovnom, a to su filmovi - objasnio je Kusturica.

Zapratite naš TELEGRAM kanal za najnovije i najvažnije vesti

Glas javnosti/K04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR