Glas Javnosti

EMIR KUSTURICA: Ako si na Kosovu, onda imaš pravo da se otcepiš, a ako si u Donbasu, onda nemaš

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Sprečavanje ratova je izvodljivo samo na teritorijama koje nemaju ono što se danas zove pohlepa ili što se zove odbrambeni rat.

Mi danas prisustvujemo ratu koji nije počeo u februaru ove godine, već 2016. i u kontinuitetu se vodi iz Kijeva, preko Azova i njihovih vojnih formacija, protiv otcepljenih delova, kaže proslavljeni reditelj Emir Kusturica.

Ono što može da bude okidač za rat, pojašnjava Kusturica u razgovoru sa glavnom urednicom Sputnjika Srbija Ljubinkom Milinčić, je taj neujednačeni ili izgubljeni pravni potpis pod onim što se nekad zvalo država:

„Ako nisi u NATO paktu, gde su ti granice praktično viralne više nego realne, ti zapravo možeš da budeš predmet onoga što je zaostalo od međunarodnog prava, a to znači da ako si na Kosovu, onda imaš pravo da se otcepiš, a ako si u Donbasu, onda to pravo, naravno, nemaš.“

U poslednjih dvesta godina, primećuje Kusturica, imali smo 95 ratova u kojima je „treniran humanizam“ kao deo nečega što generiše i rat i humanizam:

„Videli smo da je pre neki dan jedan slovenački filozof inspirisao ukrajinskog doktora i rekao da treba da se kastriraju svi zarobljeni Rusi i to se govori u sred te humanističke pobude u kojoj se stoji iza Ukrajinaca. Ja stojim iza svakog ubijenog čoveka u tom ratu, ali nikada ne bih svojom maštom mogao da dođem do zaključka da zarobljenike treba kastrirati. Takva ideja može da se rodi u jednom ambijentu koji je apsolutno dehumanizovan i dehristijanizovan“.

Vi ste, na neki način, predvideli ovo i rekli da će Treći svetski rat početi tako što će Amerikanci napasti televiziju RT.

Jeste, to je napisano pre šest godina u „Iskri“, u tekstu u kome sam ja poput Orsona Velsa hteo da napravim jedan alarm kako može da dođe do sukoba, pošto je najveći deo ratne tehnike upravo u medijima. I sada vidimo da, po ko zna koji put, istina strada prva, zato što je istinu, kako kaže Hegel, moguće postići samo naukom.

 Zbog toga su Nemci postali jedina civilizacija kojoj kultura nije ispred tehnologije. Tako da sam ja zapravo shvatio da Rusija polako priprema alternativni pogled na svet i taj pogled je bio i ostao vrlo značajan. Ja i dalje pratim RT i gledam - oni potpuno s distance i hladno projektuju sve što se govori i o RT i o onome što se dešava na frontu.

Tako da Treći svetski rat jeste počeo, on samo neće biti razoran kao što se ljudi plaše, iako ni to ne možemo da garantujemo. Kao početni može da se obeleži rat koji je bio krajem devedesetih godina prošlog veka, kada je NATO savez bombardovao Srbiju i time ne samo rušio režim Slobodana Miloševića, prvog antiglobaliste u čitavom svetu, nego je to bilo i pokazivanje Evropi ko je gazda.

Danas mi živimo ono što je započeto pre 30 godina bombardovanjem Srbije, a čitav ambijent elektronski, fiktivni ambijent u kome mi živimo, je bio priprema za ovo stanje u kome se rat vodi više medijima i informativnim ratom nego nečim što je stvarno, rekao je Emir Kusturica za Sputnjik.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR