Glas Javnosti

Poglavarka Nemačke protestantske crkve podnela ostavku nakon afere zataškavanja

Svet
Autor: Glas javnosti

Predsednica Saveta Nemačke protestantske crkve (EKD) Anet Kuršus podnela je ostavku zbog optužbi da je kao pastor zataškala slučaj seksualnog zlostavljanja.

"Moje funkcije su u velikoj meri vezane za rad sa javnošću. Ali poverenje javnosti u moju funkciju je ono što je nedavno narušeno", rekla je Kuršus. Istovremeno je podnela ostavku na mesto poglavara Vestfalske .


„Ova odluka mi nije pala lako, ali zbog gubitka poverenja više ne mogu uspešno da sprovodim proces rasvetljavanja seksualnog nasilja unutar protestantske crkve“, dodala je Kuršus.

Dosadašnja predsednica Saveta protestantske crkve u Nemačkoj, a samim tim i poglavarka oko 20 miliona vernika ove crkve u Nemačkoj, našla se poslednjih dana na udaru kritike.


Povod kritika je istraga državnog tužilaštva u Zigenu protiv bivšeg službenika protestantske crkve, koji je optužen za seksualno nasilje nad mladićima tokom službe devedesetih godina. U isto vreme je Kuršus bila na vodećim pozicijama u crkvenoj opštini Zigen u zapadnoj Nemačkoj.


Kuršus je, prema pisanju dnevnog lista Siegener Zeitung, bila svesna pogrešnog ponašanja pojedinih službenika protestantske crkve, ali to nije prijavila nadležnim službama niti preduzela bilo kakve disciplinske mere.

List navodi svedočenja žrtava zlostavljanja, koje govore kako su obavestile Anet o ponašanju crkvenog radnika. Kuršus se brani da nije bila svesna agresivnog ponašanja dotičnog crkvenog službenika.


,,Ja sam bila samo upoznata sa činjenicom da je osoba homoseksualne orijentacije i da je počinila preljubu", rekla je Kuršus.

Katolička crkva u Nemačkoj je poslednjih godina takođe suočena sa brojnim skandalima u vezi sa seksualnim zlostavljanjem crkvenih službenika.

Glas javnosti/I01H 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR