Glas Javnosti

SKANDAL TRESE CRKVU: Nove optužbe za seksualno zlostavljanje u Katoličkoj crkvi

Svet
Autor: Glas javnosti

Objavljeni su dokumenti koji optužuju bivšeg biskupa u Esenu i jednog od najpoznatijih teologa posleratne Nemačke, kardinala Franca Hengsbaha, za seksualno zlostavljanje maloletnica.

“Biskup Franc-Josef Overbek naložio je detaljnu proveru teških optužbi za zlostavljanje na teret prvog biskupa biskupije Esen Franca Hengsbaha u periodu od 50-tih do 70-tih godina prošlog veka”, saopštila je biskupija u Esenu.

Interna istraga je pokrenuta nakon što se u oktobru prošle godine biskupiji javila jedna osoba koja je tvrdila da ju je biskup Hengsbah seksualno zlostavljao krajem šezdesetih.


Nakon provere u biskupiji Paderborn, u kojoj je Hengsbah, koji je umro 1991.godine, bio aktivan pre dolaska u Essen, došlo je do saznanja da je protiv njega tamo još 2011. godine bilo prijavljeno seksualno zlostavljanje maloletnice u pedesetim godinama prošlog veka.

Taj slučaj je, kako se navodi, iste godine prijavljen Kongregaciji za doktrinu vere u Vatikanu, koji je optužbe odbacio kao neutemeljene.

Prema informacijama biskupije Paderborn i protiv brata biskupa Hengsbaha, Pola, koji je takođe sveštenik, postoje prijave za seksualno zlostavljanje maloletnice.

Aktualni biskup Overbek je pozvao i druge eventualne žrtve zlostavljanja da to prijave biskupiji.

Sveštenici nemačke Katoličke crkve poslednjih godina nalaze se na udaru mnogih optužbi za seksualno zlostavljanje maloletnika. Ovi skandali su prouzrokovali i brojne izlaske vernika iz crkvenih zajednica.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR