Glas Javnosti

DUH MORA U DOMAĆINSTVU: Ideje za morske dekoracije

Život
Autor: Glas javnosti

Tokom leta sanjamo o obali, suncu, moru, ležanju pod palmama i danima bezbrižnosti. Većinu takvih ugodnih osećaja prizivamo kao asocijacije na određene slike i predmete poput brodova, plave i bele boje, užadi i školjki.

Ukoliko ove godine ne možete na more ili vam je ono još daleko, zašto ne biste u životnom prostoru napravili morski šik uz nekoliko dekorativnih predmeta i promena, te imali mini-predah u svom "nautičkom kutku".

Najlakše je početi od boja, pa okrečite deo stana u starinsku belu boju, a možete kombinovati i sve nijanse plave - bledo ili duboko plavo, akva, tirkiz, mornarički plava... Dodate li plavoj suptilne dodatke u crvenim tonovima, nećete pogrešiti. Plavu boju obavezno kombinujte sa belom, posebno ako želite postići mediteranski ugođaj. Uz te dve boje dobro se slažu blagožuta, terakota, breskva ili lavanda. U svakom slučaju, potrebno je napomenuti kako uz belu i plavu ne treba koristiti više od jedne dodatne boje.Ne zaboravite ni plavo-bele prugice na zidovima ili prekrivačima, a možete kupiti i jastučnice u mornarskom stilu, te zavese, koje obavezno moraju biti prozračne, a hranu poslužiti na tanjirima sa prugicama ili iscrtanim ribicama. Zidove i police upotpunite detaljima brodova, sidra, morskih satova, drvenih daščica s porukama, cvetnim motivima, školjkicama i užadi, piše Ekapija.

Nećete pogrešiti ukoliko u enterijer postavite neki beli komad nameštaja, koji obavezno mora biti rustikalan. Recimo, bele lestve, stara komoda ili ormar, a ukoliko ste vešti, možete napraviti i policu u obliku broda.

Kreirajte "mini-plažu" u svom domu tako što ćete u veliku prozirnu vazu postaviti pesak u koji stavite puno školjki i kamenčića. Po želji, u vazu možete postaviti sveću za dodatni romantični ugođaj.Prostor ukrasite detaljima od kovanog željeza, terakota vazama s lavandom, oleanderom, ruzmarinom i drugim mediteranskim biljem, školjkama, ukrasima od drveta koje ste sami oslikali bojama te različitim drugim morskim detaljima koje možete pronaći na letovanju ili sami izraditi.

Ukoliko imate balkon ili terasu, uredite je drvenim klupama ili stolicama s velikim, mekanim jastucima u veselim bojama, a možete nabaviti viseću ležaljku koju ćete zakačiti i u nju se udobno smestiti.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP