Glas Javnosti

Iranski novac prebačen u Katar po nalogu Amerike, sve je spremno za razmenu zatvorenika

Svet
Autor: Glas javnosti

Deblokiranih šest milijardi dolara Irana prebačeni su na račun u Kataru čime se otvara put za sprovođenje dogovora o razmeni zatvorenika SAD i Irana, javio je danas izvor blizak tom pitanju.

Avion Katara već je u Iranu da preveze pet američkih državljana zatvorenih u toj zemlji. Amerikanci treba da budu razmenjeni za pet Iranaca zatvorenih u SAD, pod uslovima sporazuma dve zemlje uz posredovanje Katara.


Portparol Ministarstva spoljnih poslova Irana Naser Kanani izjavio je danas novinarima u Teheranu da Iran očekuje da će razmena zatvorenika biti danas, pošto se potvrdi da je Južna Koreja oslobodila iranskih šest milijardi dolara.


Taj novac Južna Koreja duguje Iranu jer još nije platila naftu kupljenu pre no što je vlada bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa uvela sankcije na takve transakcije 2019. godine.

Razmena treba da se obavi u Kataru koji je bio posrednik između Irana i SAD jer on nemaju diplomatske odnose.

Kanani je rekao da će Iran i SAD razmeniti po pet zatvorenika.


Dva oslobođena Iranca će se vratiti u Iran, jedan će u treću zemlju gde mu je porodica, a dva će ostati u SAD.

Ovaj aranžman objavljen je 10. avgusta u okviru dogovora Teherana i Vašingtona. Potom je pet Amerikanaca prebačeno iz zatvora u kućni pritvor odakle idu u Katar.


Među njima je biznisme Sjamak Namazi, uhapšen 2015. zbog špijunaže ;i 2016. osuđen na deset godina zatvora.

Među pet Iranaca koje SAD treba da oslobode su Reza Sarhangpur i Kambiz Atar Kašani, optuženi za kršenje američkih sankcija protiv Irana.

Glas javnosti/K04S



BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR