Glas Javnosti

AMNESTIRANI ZATVORENICI: Povodom godišnjice nezavisnosti, Vlada Mjanmara oslobađa 7.000 zatvorenika

Svet
Autor: Glas javnosti

Vojne vlasti u Mjanmaru će osloboditi više od 7.000 zatvorenika, čime se obeležava 75. godišnjica sticanja nezavisnosti od Velike Britanije, objavio je vojni portparol.

„Ukupno će 7.012 zatvorenika biti pomilovana da se obeleži 75. godišnjica sticanja nezavisnosti“, rekao je Zav Min Tun za Frans pres.

Portparol nije precizirao da li će amnestija obuhvatiti i osobe zatvorene u okviru represije protiv disidenata, piše N1.


Vojska je prodefilovala danas ulicama glavnog grada Najpjidoa da obeleži 75. godišnjicu nezavisnosti te bivše britanske kolonije, nekoliko dana pošto je svrgnuta liderka Aung San Su Ći osuđena na 33 godine zatvora.

U samu zoru su tenkovi, raketni bacači i druga oklopna vozila prošli ulicama glavnog grada, na početku vojne parade. Iza vojske defilovali su zaposleni u javnom sektoru i gimnazijalci, uz vojnu muziku, dok je 750 golubova „mira“ poletelo da se obeleži ova prilika, prenose državni mediji.

U govoru upućenom vojnicima vodja vojne hunte Min Aung Hlaing optužio je neke zemlje, ne imenujući ih, za „mešanje u unutrašnja pitanja Mjanmara“ od vojnog udara u februaru 2021.

On je takođe rekao da će se vojne vlasti sastati sa političkim partijama da razgovaraju o organizaciji izbora, koji bi bili po proporcijalnom principu. Mjanmarska vojna hunta koja je nedavno završila niz suđenja iza zatvorenih vrata za bivšu liderku Aung San Su Ći sprema se za nove izbore kasnije ove godine.

Ruski predsednik Vladimir Putin, blizak saveznik i snabdevač oružja za mjanmarsku vojnu huntu, uputio je iskrene pozdrave i predvideo budući razvoj njihovih odnosa. Mjanmarska hunta izolovana od ostatka sveta je ranije ocenila da je ruska invazija Ukrajine „opravdana“. Američka ambasada je, s druge strane, upozorila da su danas mogući napadi, pucnjava i eksplozije.


Dopisnici Frans presa uočili su da je pojačano obezbeđenje u komercijalnom centru zemlje Jangonu, koji je poslednjih meseci pogođen serijom bombaških napada. Ranijih godina je mjanmarski nacionalni praznik slavljen brojnim okupljanjima na trgovima, u parkovima i na drugim javnim mestima.

Od vojnog puča 2021. godine veliki deo zemlje zahvaćen je sukobima između vojne hunte i pobunjenih lokalnih milicija. Vojska je opravdala udar 2021. navodeći da je otkrila milione neregularnih glasačkih listića na prethodno održanim izborima, koje su medjunarodni posmatrači ocenili kao slobodne.

Bivša britanska kolonija proglasila je nezavisnost 4. januara 1948, posle duge borbe koju je vodio general Aung San, otac svgnute mjanmarske liderke Aung San Su Ći.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR