Glas Javnosti

Ekonomski rast evrozone ostaće slab u bliskoj budućnosti

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Ekonomski rast evrozone ostaće slab u bliskoj budućnosti jer usluge i tržište rada slabe, ali zemlje u bloku ne bi trebalo da oslobađaju diskrecione rezerve banaka da bi ublažile gubitke, rekao je potpredsednik Evropske centralne banke Luis de Gindos.

Neke od najvećih zemalja evrozone uvele su takozvani kontraciklični zaštitni sloj kapitala, koji primorava zajmodavce da izdvajaju više kapitala u boljim vremenima, koji bi potom mogao da se oslobodi kada se ekonomski ciklus okrene.


„Makroprudencijalne vlasti treba da očuvaju rezerve kapitala koje se mogu osloboditi kako bi osigurale da budu dostupne u slučaju da se uslovi u bankarskom sektoru pogoršaju“, rekao je de Guindos potpredsednik Evropske centralne banke.


Nemačka i Francuska su ove godine uvele takve rezerve, a Francuska planira da ih poveća od početka sledeće godine, dok je Holandija najavila planove da udvostruči svoje rezerve tokom sledeće godine.


Potencijalna zabrinutost je što ekonomija evrozone uglavnom stagnira tokom cele godine i da će oporavak sledeće godine biti na jakom niskom nivo, zadržavajući rast ispod 1%.

Čak je i tržište rada, svetla tačka u ekonomiji bloka, počelo da pokazuje znake slabljenja, dodao je de Guindos.


Ekonomska bol dolazi kada je ECB podigla kamatne stope na rekordno visok nivo kroz deset uzastopnih povećanja, nadajući se da će usporiti potražnju potrošača i vratiti inflaciju na ciljanih 2%. Dok je inflacija sada ispod 3%, de Guindos je rekao da će verovatno ponovo ići uzlaznom stopom narednih meseci , čak i ako bi se opšti trend dezinflatornog kretanja nastavio u srednjem roku.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR