Glas Javnosti

VELIKI IZAZOV: Može li evrozona da izdrži dalja povećanja troškova zaduživanja?

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Pomno praćena merenja kamatnih stopa uverila su stratege Morgan Stanleya da evrozona može da izdrži dalja povećanja troškova zaduživanja. Kratkoročni terminski raspon, tj. razlika između tromesečne stope i onoga gde je ulagači vide za 18 meseci, obrnut je za tržišta uključujući SAD i Novi Zeland, ali ostaje otprilike isti za evrozonu nakon pada u januaru, objavio je Bloomberg.

- To znači da Evropska centralna banka (ECB) može da nastavi s povećavanjem kamatnih stopa kako bi smanjila inflaciju, a da ne mora previše da brine o ekonomskim rezultatima - rekao je David Adams, rukovodilac FX strategije za G10 u Morgan Stanley-u.
Evro je pao u odnosu na dolar i funtu od početka februara, dok tržišta derivata ukazuju na dalje slabljenje valute. Ipak, izgledi da ECB može nastaviti s povećanjem stopa zbog otporne privrede ukazuje na dugoročni rast, prema mišljenima stratega Morgan Stanley-a, piše portal Ekapija.

Preporučili su zauzimanje tzv. "long position"-a na evro u odnosu na funtu u novembru i predviđaju da će se par ove godine vratiti iznad 0,93 za razliku od sadašnjih oko 0,8880. Američka banka smatra da su oslanjanje Ujedinjenog Kraljevstva na strani kapital, ali i ekonomski izazovi s kojima se zemlja suočava velika kočnica za funtu.
Optimistična prognoza za Evropu
Proceniti koliko je pooštravanja potrebno da bi se inflacija obuzdala nije lak posao, a u krajnjem se pokazalo kao veliki izazov za kreatore politika i investitore, s obzirom na vreme koje je potrebno da se "filtrira" učinak viših stopa. Iako ukupna inflacija u evrozoni jenjava, osnovna mera koja olakšava problem s cenama hrane i energije tek nas čeka.
ECB je od jula podigao kamatne stope za otprilike 300 baznih bodova. Član Upravnog odbora Fabio Paneta u četvrtak je rekao da ECB ne bi trebalo da se "bezuslovno unapred obaveže" na buduće korake, jer trgovci i dalje očekuju da će banka na sledećem sastanku doneti još jedno povećanje od 50 baznih bodova. To je ujedno i stav koje je predsednica ECB-a Kristin Lagard ponovila na sednici u sredu.

Za sada je blaga zima ublažila energetsku krizu u regionu, a tržišta rada se dobro drže. Tržišta novca se klade na konačnu stopu između 3,5% i 3,75% do septembra, najvišu cenu do sada u ovom ciklusu.
- Prošle godine ulagači su bili skeptični prema prognozi ECB-a da bi evrozona moglo izbeći recesiju, s obzirom na skupe cene energije. U ovom trenutku oni su blizu stava da Evropa može izbeći recesiju - zaključio je Adams.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR