Glas Javnosti

ZOMBI VIRUSI VREBAJU U DUBINAMA ARKTIKA: Da li su pretnja za čovečanstvo?

Svet
Autor: Glas javnosti

Nedavno otkriće zombi virusa starosti do 48.500 godina u permafrostu Sibira izaziva zabrinutost u naučnoj zajednici.

Francuski profesor Jean-Michel Claverie i njegov tim uspeli su oživeti nekoliko sojeva ovih drevnih virusa, potvrđujući njihovu sposobnost da zaraze kultivirane amebe. Ova otkrića dolaze u trenutku kada se klimatske promene intenziviraju, što dovodi do bržeg otapanja permafrosta i izlaganja virusa koji nisu bili u kontaktu s modernim živim bićima.

Dok je rizik od pandemije izazvane ovim virusima trenutno nizak, naučnici naglašavaju potrebu za oprezom i boljim nadzorom ovih patogena.


Prošli incidenti, kao što je izbijanje antraksa u Sibiru 2016. godine, pokazuju da su ovakvi scenariji već imali konkretne posledice. Stručnjaci ističu da, iako nisu svi virusi iz permafrosta patogeni, postoji mogućnost da se među njima nađu i oni koji bi mogli biti opasni za ljude.


Birgitta Evengård, profesorka na Univerzitetu Umea u Švedskoj, ističe važnost proaktivnog pristupa i znanja u borbi protiv potencijalnih pretnji. Ona naglašava da ljudski imunološki sistem nije razvijen u kontaktu s ovim drevnim virusima, što potencijalno može predstavljati rizik.

Permafrost, koji pokriva oko 15 posto kopna na severnoj Zemljinoj hemisferi, brzo se topi zbog klimatskih promena. Ovo otapanje ne samo da otkriva drevne viruse, već i bakterije, kao i ostake vunastih mamuta i drugih prahistorijskih bića.


Na kraju, dok se istraživanje nastavlja, naučnici apeluju na potrebu za kontinuiranim praćenjem i istraživanjem kako bi se bolje razumeli potencijalni rizici i načini reagovanja na ove drevne viruse.

Istraživači ističu da postoji mogućnost da su neki od ovih drevnih virusa zapravo benigni ili čak korisni svojim domaćinima. To podstiče dalja istraživanja u oblasti virusologije, gde bi neki od ovih virusa mogli pružiti uvid u evoluciju virusa i njihovu ulogu u ekosistemima.

 
Ovo istraživanje može takođe pomoći u razumevanju kako se virusi adaptiraju na ekstremne uslove, kao što je dugotrajno zamrzavanje, što bi moglo imati aplikacije u razvoju novih strategija za čuvanje i transport vakcina.

Dok se fokusira na potencijalne opasnosti, istraživanje zombi virusa iz permafrosta takođe otvara vrata za razumevanje virusa kao dela prirodnog sveta.

 
Neki od ovih drevnih virusa mogu biti benigni ili čak korisni, pružajući uvid u evoluciju virusa i njihovu ulogu u ekosistemima. Ovo istraživanje ima potencijal da pomogne u razumevanju kako se virusi adaptiraju na ekstremne uslove i može doprineti razvoju novih tehnologija u biomedicini.


BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR