Glas Javnosti

TOPE SE GLEČERI: Alpi će izgubiti 34 odsto svoje trenutne ledene mase

Svet
Autor: Glas javnosti

Kao rezultat procesa zagrevanja planete, područje Alpa izgubiće oko 34 odsto svoje sadašnje ledene mase do sredine veka, ali čak i ako bi se zagrevanje koje traje poslednjih dekada nekim čudom zaustavilo, trend topljenja bi se nastavio, pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja naučnika sa Univerziteta u Lozani.

Projekcije, ističu naučnici, pokazuju da bi gubitak glečera zapravo mogao biti i veći i da bi, posmatraju li se samo varijable zagrevanja u poslednjih 10 godina, do 2050. godine čak 65 odsto svih ledenih formacija u Alpima bi se moglo otopiti.

Uz pomoć veštačke inteligencije i novih algoritma, švajcarski naučnici izradili su model koji analizira kraće vremensko razdoblje i s većom preciznošću pokazuje negativne posledice globalnog zagrevanja i otapanja ledenih površina, što će, kako se navodi, značajno povećati problem pitke vode u ovom delu evropskog kontinenta.


Prema podacima švajcarskog informativnog kanala “SWI”, prosečna temperatura u ovoj zemlji porasla je u odnosu na predindustrijsko razdoblje za dva stepena Celzijusa.

Na području Švajcarske nalazi se ukupno 1.500 glečera koji su izuzetno važni za obezbeđivanje dovoljnih količina pitke vode. Njihovim otapanjem ova će zemlja izgubiti 57 kubnih kilometara vode, odnosno 15 posto svih zaliha.

Smanjene količine padavina tokom zimskih meseci, kao i ubrzano topljenje alpskih glečera, poznatih kao vodotoranj Evrope, mogu značajno ugroziti tokove velikih reka poput Rajne, Dunava i Poa, s manjim dotocima vode u letnjim mesecima. Smanjenje vodnog kapaciteta ovih reka već ima negativan efekat na poljoprivredu, energetski sektor, kao i evropski rečni saobraćaj.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR