Glas Javnosti

ŠTA ELITNA JEDINICA VOJSKE SAD TRAŽI NA KOSOVU I METOHIJI? 101. vazdušno-desantna jedinica za napad iz vazduha!

Vesti
Autor: Glas javnosti

Tokom okršaja pripadnika Kfora i Srba sa severa Kosova u Zvečanu, kamere su zabeležile i fotografiju na kojoj se vide pripadnici elitne američke 101. vazdušno-desantne jedinice.

Reč je o elitnoj jedinici specijalizovanoj za napade iz vazduha, čiji su pripadnici učestvovali u, između ostalog, iskrcavanju u Normandiji u Drugom svetskom ratu, ratovima u Vijetnamu, Avganistanu i Iraku.

Pripadnici 101. vazdušno-desantne jedinice raspoređeni su na prostoru Kosova i Metohije više od dvadeset godina, kao deo Kfora.

Ta jedinica je, kako je prošlog oktobra preneo Si-Bi-Es, bila raspoređena i u Rumuniji, na svega pet kilometara od granice sa Ukrajinom. Oni su tamo poslati pod punom ratnom opremom, uključujući i teško naoružanje.

„Mi smo spremni da branimo svaki pedalj NATO zemlje“, rekao je toj mreži zamenik komandanta jedinice general Džon Lubas.

„Donosimo specifične sposobnosti, uključujući i mogućnosti napada iz vazduha. Mi smo laka pešadija, ali smo veoma pokretni“, dodao je on.

Pripadnici te jedinice učestvovali su u vojnim vežbama u Rumuniji, u kojima je korišćena prava municija i čiji je cilj bila simulacija „borbi ukrajinskih i ruskih snaga“.

Ratne igre toliko blizu granice sa Ukrajinom šalju jasnu poruku Rusiji, ali i NATO saveznicima, da je američka vojska tu, pisao je Si-Bi-Es u oktobru 2022. godine.


„Pravo značenje prisustva američkih trupa na ovoj lokaciji je kao da ste imali saveznike u Normandiji pre nego što je neprijatelj stigao do nje“, rekao je rumunski general Lulijan Berdila.

Procenjuje se da je tokom prošle godine oko 4.700 pripadnika te jedinice bilo razmešteno duž istočne granice NATO-a, prenela je ta američka mreža.

Američki pukovnik Edvin Matijades pohvalio se tom prilikom da je reč o američkim trupama koje su „najbliže borbama u Ukrajini“, kao i da oni „pomno posmatraju“ ruske trupe i prave simulacije onoga što se dešava na bojnom polju.

Komandanti „vrištećih orlova“, kako se 101. vazdušno-desantna jedinica još naziva, tvrde i da su njihovi vojnici „spremni da se bore“ u svakom trenutku, kao i da će braniti NATO teritoriju.

Ipak, oni su spremni i da pređu granicu i uđu u Ukrajinu „ukoliko sukob eskalira i neka NATO članica bude napadnuta“, preneo je Si-Bi-Es.

Glas javnosti/RT Balkan

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR