Glas Javnosti

PLJAČKA SRPSKE KRALJICE BANJA (8) Đurović nema za struju, ali prijateljima 200 miliona

Politika
Autor: Glas javnosti

Gradi se na sve strane, niču hoteli, stanovi, bazeni... A mučena kraljica srpskih banja ne može da plati ni račun za struju potrošenu za javnu rasvetu.

Nedomaćinski poslovi doveli su Vrnjačku Banju, na čijem čelu je Boban Đurović koji je i prvi čovek SNS-a u opštinu, do prosjačkog štapa. Kasne plate administraciji, nema se za račune... I sve bi bilo drugačije da su opštinari na čelu sa Đurovićem naplaćivali komunalnu taksu za sve izgrađene objekte u Vrnjačkoj Banji.

Za svaki kvadrat od tih novoizgrađenih objekta trebalo je se slije u opštinsku kasu 674 evra po kvadratnom metru. Za vreme njihove vladavine izgrađeno je ukupno 7.250 stanova i apartmana. Ali, novac od taksi nije završio u opštinskoj kasi već je otišlo u neke druge privatne budžete.

I onda se došlo do tačke ključanja navodi se u izveštaju o kriminalističko-obaveštajnim aktivnostima, koji su sprovedeni u kraljici srpskih banja, u kom se detaljno opisuju malverzacije i uglavnom navodi ime Bobana Đurovića. Račun za struju potrošenu za javnu rasvetu nije mogao da se plati. Ukupno 42 miliona dinara za jedan mesec. I onda su opštinski šefovi i Đurović došli na ideju kako smanjiti troškove. Pa lako, ukinuli su rasvetu. I to su ukinuli od ponoći do četiri ujutru, u vreme takaozvanih lopovskih sati. Banja je bila u mraku...

Vrnjačka Banja je morala da na 7.000 svetiljki javne rasvete zameni postojeće (živine i natrijumove) sa led svetiljkama. Ovom zamenom utrošak struje bi se smanjio za pet puta (sa sadašnjih 42 miliona na 8,4), a izvođači radova bi morali da održavaju pet godina, čime bi ta usluga bila besplatna. Na dobitku svi.

Ali, izgradnja rasvete se finansira iz sredstava komunalije koje plaćaju investitori stanova za tržište. Nemajući kud, opština je uradila rebalans budžeta, pa je usledio tender za zamenu svetiljku javne rasvete sa procenjenom vrednost nabavke od 199.784.517,60 dinara. Znači, sve je dogovoreno.

Na konkurs su se 14. maja 2021. godine javile tri firme. Jagodinski „Feman“ doo koji je u 11.12 sati predao dokumentaciju, beogradski „Keep light“ doo u 11.24 i na kraju favorit Bobana Đurovića - „Manes“ doo Topola u 11.44, 16 minuta pre isteka roka za prijavu. I usledilo je rangiranje:

Treće mesto pripalo je „Femanu“ doo. Jagodinci su prebacili sumu vrednosti radova i procenili da njihov posao zamene svetiljki vredi 242.165.280 dinara. Na drugom mestu je bio rangiran čuveni „Keep light“. I on je prebacio i to na 227.233.516,42 dinara.

Prvo mesto pripalo je tako aranđelovačkoj firmi „Manes“ doo. Oni su jedini ispunili uslov: ponuda je bila na 147.607.356 dinara i to sa PDV-om.

Razlika o ponudi govori sve. „Manes“ je za gotovo 100 miliona bio jeftiniji od „Femana“ i 80 miliona od Beograđana. Čudno, ali posao je dobijen.

 I evo ko su bili ponuđivači na tenderu:

- Vlasnik “Feman“ doo je Miodrag Nikolić jedan od osnivača i funkcionera Demokratske stranke u Jagodini i član Predsedništva ove stranke. Obavljao je funkciju potpredsednika Unije poslodavaca Srbije. Nakon izbora 2012. godine, izabran je za narodnog poslanika SNS-a, ali kaže da nikad nije bio član ove stranke.

- Firma “Keep light”, čiji je vlasnik Radovan Đumić, široj javnosti postala je poznata nakon sporne nabavke novogodišnje jelke u Beogradu, koja je koštala čak 83.000 evra. Dobijali su poslove pored Beograda i u Staroj Pazovi, zatim Kladovu, Vlasotincu, Nišu, Kragujevacu, Vrnjačkoj Banji, Vladičinom Hanu, Pančevu, Svilajnacu, Novom Pazaru, Valjevu…

SUTRA Za velikog brata posao vek

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od Jana u 26.02.2022 08:27:10 h
     0 
Na stranu sadržina texta, ali naslov texta vam je rogobatan i nerazumljiv...kontrolise li iko to !
od Marija u 25.02.2022 07:47:09 h
     0 
Zar od svake modernizacije pojedinacnog mesta, bez obzira da li je u pitanju grad ili banja, morate da napravite pricu malverzacije i slicno. Ljudi zivimo u 21. veku, zar cemo i dalje ziveti u proslosti sa starim praistorijskim sijalicama.
od Gh u 04.03.2022 11:31:30 h
     0 
Bot u akciji,otvori oči dok nije kasno,sve navedeno u tekstovima je tačno.Da li si bila u Raškoj na postavljanju kamen temeljca kada je Vučić pred svima prozvao Djurovića za te bazene.Znam da zbog posla moraš ga braniti,ali njemu pomoći nema,sve je tačno a ima još mnogo toga.