Glas Javnosti

NI DECA MU NISU SVETA! Vesić OTIMA VRTIĆ da bi uzimao lovu na parkingu

Politika
Autor: Glas javnosti

Zameniku gradonačelnika Beograda Goranu Vesiću su i vrtići na meti. Naime, novim regulacionim planom, deo vrtića "Sveti Sava" na Banovom brdu, koji je predstavljao rezervisanu zelenu površinu javne namene, postaće - parking.

Vrtić na Banovom brdu još jedna je u nizu lokacija koje su stradale zbog, kako građani ovog naselja veruju, ličnih interesa.

Glavni urbanista Beograda Marko Stojčić nedavno je izjavio da je odloženo usvajanje Plana detaljne regulacije područja centra Banovog brda, zbog oprečnih zahteva građana tog dela grada.

Stojčić je naveo da će predstavnici Grada Beograda i opštine Čukarica u narednom periodu održati zajednički sastanak sa predstavnicima građana koji su protiv usvajanja plana, kao i sa onim građanima koji su za njegovo usvajanje.

Iako je plan odložen, građani strahuju da je ovo samo privremeno rešenje do izbora, te da će se pritisci nastaviti i nakon 3. aprila.

Jedan od prvih koji je alarmirao javnost povodom ovog problema bio je Centar za lokalnu samoupravu. Iz ove organizacije ističu da je u pitanju višegodišnji pokušaj da se oduzme dvorište obdaništa „Sveti Sava“.

“Jedan od primera investitorskog urbanizma u Beogradu je sada već višegodišnji pokušaj da se, zbog buduće višespratnice na Banovom brdu, oduzme deo dvorišta obdaništu ‘Sveti Sava’. Čitavo Banovo brdo, a naročito taj deo oko Ostroške i Dobrinovićeve ulice je već prenatrpana, ali gradske vlasti u dogovoru sa investitorom koriste svaki pedalj zemlje da planiraju višespratnice, čime se smanjuje kvalitet života tamošnjih stanovnika, ali i ugrožava postojeća privatna svojina i drveće”, priča za Nova.rs. direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović.

On je istakao da je zbog masovnog protesta građana ovakav plan dva puta skidan sa dnevnog reda skupštine Grada Beograda.

„Posebno strašno u ovom slučaju je ideja da se sa dve strane smanji igralište pomenutog obdaništa, što je greh prema deci koja ga pohađaju, ali i deci koja će ga tek pohađati. Zbog masovnog protesta i potpisa građana, ovakav plan je dva puta skidan sa dnevnog reda sednice Skupštine grada, ali od njega se nije trajno odustalo. Zahvaljujem se građanima koji su uspeli da do sada odbrane svoj kraj i dečiji igralište, a CLS će svaki put biti uz njih - do konačne pobede”, istakao je Jovanović.




BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR