Glas Javnosti

Patrijarh Porfirije otkrio spomenik Patrijarhu Irineju

Vesti
Autor: Glas javnosti

„Evo predivnog dana u svetom gradu Nišu. Čitav svet je progledao Hristom jer je u ovom gradu rođen Konstantin Veliki, onaj koji je otvorio i dozvolio veru i koji je potpisao Milanski edikt. On je rekao da je istina u bogu.” Ovim rečima juče se ispred sedišta Uprave niške crkvene opštine i pored Svetosavskog doma u porti Sabornog hrama u Nišu, izuzetno velikom broju vernika i gostiju obratio srpsk

 Blagosloveni smo što smo u gradu u kojem smo se okupili da otkrijemo spomenik jednog od najvećih među nama. Njegova svetost patrijarh Irinije je bez ikakvih sumnji ono što je primio od svetih otaca i nama ostavio i predao. Bez obzira na sve naše padove, verom u Hrista znaćemo na kom smo putu. Kotva naša je u Hristu. I to smo primili od blaženopočivšeg Irineja. On je pripadnik autentičnih Srba, pravoslavnih monaha staroga kova. A to su najbolji primerci Srba, oni koji su uvek bili čvrsto postavljeni na noge. On je bio i monah i pastir i hrišćanin. I Srbin. Ušao sam u njegovu zaostavštinu i sama njegova pisma gde se vidi njegova velika glad za Hristom. I svako pismo bi potpisivao skromnim i jednostavnim rečima. On je imao blaženu skromnost. Molimo se za spasenje njegove duše, a nadam se da imamo i njegovu molitvu za nas, da imamo mir, ljubav i radost. I, svakako, toliko potrebnu slogu i jedinstvo. Kosovo i Metohija ne sme biti otkinuta od nas, ali i mora biti zemlja gde vladaju mir i dijalog - rekao je nakon osvećenja spomenika patrijarh Porfirije.


Tokom jučerašnje svečanosti, kao i u petak popodne i uveče, domaćin patrijarha Porfirija i velikog broja hrišćana i vernika Srpske pravoslavne crkve bio je vladika Eparhije niške Arsenije. U ime vlade Srbije svečanosti otkrivanja spomenika 45.patrijarhu Irineju Gavriloviću prisustvovao je Nikola Selaković, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a posebna počast i aplauz prisutnih upućena je legendarnom generalu u penziji Vladimiru Lazareviću. Svečanosti u porti Sabornog hrama prisustvovali su i predstavnici grada Niša i Nišavskog okruga, gradova i opština na jugu i jugoistoku Srbije, kao i predstavnici Vojske Srbije u MUP-a naše zemlje, građani Niša i okoline, kao i delegacije srpskih gradova i opština sa Kosova i Metohije.

Spomenika patrijarhu Irineju (1930-2020), koji je preminuo novembra pre dve i po godine, i koji je pre postavljanja na tron patrijarha Srpske pravoslavne crkve tri i po decenije bio na čelu Niške eparhije, visok 2,5  metra, delo je vajara Zoran Ivanovića iz Beograda, redovnog profesora na Fakultetu primenjenih umetnosti beogradskog Univerziteta umetnosti. u Beogradu.  Ovo obeležje podignuto je na inicijativu i donacijama Kluba  privrednika grada Niša i Kopnene vojske Srbije.

Patrijarh Irinej, odnosno pre nego što se zamonašio Miroslava Gavrilovića, ustoličen je na mesto vladike u Nišu 15. juna 1975. godine i na čelu Eparhije niške bio je 35 godina, sve do januara 2010., kada je, kao naslednik partijara Pavla izraban za poglavara Srpske pravoslavne crkve. Na čelu SPC bio je 10 godina, do smrti 20. novembra 2020. godine.


Pre jučerašnje svečanosti, u petak popodne, patrijarh srpski Porfirije otvorio je u Nišu izložbu posvećenu blaženopočivšem patrijarhu Irineju kome je juče otkriven spomenik. Patrijarh Porfirije pritom je rekao „da ovo nije samo izložba o patrijarhu Irineju, već postavka koja pokazuje šta smo dobili od svojih prethodnika i šta  treba i šta moramo da čuvamo”...

Prekjuče i posle dočeka patrijarha Porfirija, u Sabornom hramu služen je svečani čin doksologije u čast dobrodošlice poglavara SPC, nakon čega je u ime Svetog Arhijerejskog Sinoda SPC, a na predlog episkopa niškog Arsenija, patrijarh uručio orden Vojsci Srbije.

Juče ujutru, uoči svečanosti otkrivanja spomenika, u Sabornoj crkvi u Nišu patrijarh srpski Porfirije služio je svetu arhijerejsku liturgiju.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR