Glas Javnosti

Studija pokazuje da se većina dece oporavlja od Lajmske bolesti u roku od šest meseci lečenja

Vesti
Autor: Glas javnosti

Većina roditelja dece kojima je dijagnostikovana lajmska bolest prijavila je da su se njihova deca oporavila u roku od šest meseci nakon završetka lečenja antibiotikom, prema novoj zajedničkoj studiji Nacionalnog istraživačkog instituta za decu i Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti (NIAID), deo Nacionalni instituti za zdravlje, objavljeni u Pedijatrijskom istraživanju

Nalazi, zasnovani na podacima o ishodu lečenja lajmske bolesti od 102 dece u Sjedinjenim Državama, takođe su otkrili da je značajno malom procentu dece trebalo više od šest meseci da se oporavi i da je iskusilo značajan uticaj na njihovo svakodnevno funkcionisanje.

Lajmska bolest je najčešća bolest koja se prenosi vektorima u Sjedinjenim Državama, pri čemu je većina slučajeva uzrokovana bakterijom Borrelia burgdorferi koja se prenosi preko ujeda zaraženih crnonogih ili jelenskih krpelja. Deca uzrasta od 5 do 9 godina čine veliki deo od oko 476.000 slučajeva lajmske bolesti koji se dijagnostikuju i leče godišnje u Sjedinjenim Državama. Uobičajeni simptomi lajmske bolesti uključuju: groznicu; glavobolja; umor; i izrazit kožni osip koji se zove erithema migrans.

Bez lečenja, infekcija se može proširiti na zglobove, srce i nervni sistem. Lečenje antibioticima koje rezultira potpunim oporavkom je uspešno u većini slučajeva Lajma. Za neke, međutim, simptomi bola, umora ili teškoća u razmišljanju ostaju ili se vraćaju nakon tretmana antibiotikom. Simptomi koji značajno smanjuju nivoe aktivnosti i utiču na kvalitet života duže od šest meseci nakon tretmana klasifikuju se kao sindrom lajmske bolesti (PTLD) posle tretmana.

Ovo istraživanje proučavalo je dugoročne ishode dece sa lajmskom bolešću kroz procenu poprečnog preseka korišćenjem validiranih anketa. Studija je prikupila odgovore na ankete roditelja 102 dece uzrasta od 5 do 18 godina kojima je dijagnostifikovana lajmska bolest između šest meseci i 10 godina pre upisa. Adolescenti uzrasta od 10 do 18 godina takođe su bili pozvani da popune upitnike specifične za adolescente.

Prema ovim odgovorima na anketu roditelja, 75% dece se potpuno oporavilo u roku od šest meseci nakon završetka lečenja: 31% sve dece oporavilo se u roku od mesec dana; 30% se oporavilo za jedan do tri meseca; a 14% se oporavilo za četiri do šest meseci. Približno 22% dece u studiji imalo je najmanje jedan simptom koji je trajao šest ili više meseci nakon završetka lečenja; od njih, 9% je imalo simptome klasifikovane kao PTLD sindrom.

Šest procenata dece se nije u potpunosti oporavilo u vreme istraživanja, a 1% je iskusilo simptome koji su dovoljno značajni da naruše svakodnevno funkcionisanje, primetili su autori.

Prema rečima autora, ova studija podržava prethodne podatke koji pokazuju odličnu ukupnu prognozu za decu sa lajmskom bolešću, što bi trebalo da pomogne u ublažavanju razumljivog roditeljskog stresa povezanog sa dugotrajnim nespecifičnim simptomima među zaraženom decom. Oni primećuju da nalazi ove studije mogu pomoći kliničarima da upravljaju očekivanjima porodica o različitim vremenima oporavka nakon tretmana pedijatrijskih pacijenata sa lajmskom bolešću.

Istraživači sugerišu da bi ovi novi podaci mogli pomoći u smanjenju potencijala za porodice koje traže opasne alternativne terapije za decu koja imaju produženo vreme oporavka. PTLD sindrom ostaje slabo shvaćen kod dece i odraslih i potrebno je više istraživanja da bi se bolje razumeli ovi produženi simptomi i identifikovali ciljevi lečenja, prema autorima.

Glas javnosti/okvir

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR