Glas Javnosti

Masovni protesti prosvetara u 47 gradova, na ulicama oko 40.000 ljudi

Vesti
Autor: Glas javnosti

U 47 gradova i opština u Srbiji održan je protest prosvetnih radnika sa samo jednim zahtevom - da se u školama zaustavi svaki vid nasilja i da nastavnici dobiju status službenog lica.

Povod za protest bilo je učeničko nasilje prema profesorki engleskog iz Tehničke škole u Trsteniku. Jedan deo nastavnika iz tog grada pridružio se kolegama iz Kruševca, gde su se okupili da, kako su naveli, izraze bunt protiv nasilja koje vide na svakom koraku. Protest je počeo i u Beogradu, na Trgu Nikole Pašića, gde se prema rečima reportera N1, okupio veliki broj nastavnika koji su nosili i transparente sa imenom škole iz koje dolaze. Oni su potom otišli u protestnu šetnju do Ministarstva prosvete u Nemanjinoj ulici, kako bi, kako su naveli, poslali poruku ministru prosvete Branku Ružiću da nisu protiv države. Takođe su najavili mnogo veće proteste ukoliko se ništa ne promeni. Kako su naveli iz Unije prosvetnih sindikata, na protestu je u 47 gradova i opština bilo oko 35 do 40 hiljada zaposlenih u prosveti.

Nastavnica srpskog jezika iz Trstenika Jelena Aranđelović rekla je za N1 da je ovo trebalo mnogo ranije da se desi.


„Podrška koleginici se uopšte ne dovodi u pitanje, ali ovde se radi o svima nama, o našem položaju u društvu, kako nas društvo vidi, a kako nas društvo vidi, vide nas i deca“, poručila je ona.

Kazala je da je položaj prosvetnih radnika takav da mnogi pokušavaju da nađu nova zanimanja, da napuste prosvetu, jer je postalo nemoguće izdržati.

„Nema problema u prosveti, ima problema oko nas. Problemi su počeli onog trenutka kada smo postali prosvetari, ne profesori, nastavnici, učitelji, nego kada su počeli da se najavljuju protesti prosvetara… Ljudi ne sagledavaju kolika je težina posla kojim se bavimo“, rekla je Aranđelović.

Ona dodaje da je nasilje nešto što postoji, da je krenulo mnogo ranije, ali se nekada „nekako autoritet profesora podrazumevao“ .

Upitana zašto prosvetni sindikati nisu ujedinjeni izašli na današnji protest, ona kaže da imaju isti cilj, ali da je sada ko će prvi.

„U ovom slučaju trebalo je svi da izađemo zajedno i krenemo jedinstveno“, ukazuje.

Dodaje da sindikati insistiraju na statusu službenog lica, ali da nije sigurna koliko je to u redu, „mora da se menja iz korena odnos prema školi, prosveti, ministarstvo treba da shvati da je ono tu zbog nas, da nas podrži, a ne na svaki naš glas da reaguje štiklom“.

Beogradski prosvetari: Sada je na potezu država

I u Beogradu je protest počeo na Trgu Nikole Pašića, posle čega su prosvetari otišli u protestnu šetnju do Ministarstva prosvete, gde je protest i završen.


Reporter N1 kaže da su prosvetari poručili da će škole danas biti zaključane, „jer takve škole nam ne trebaju ako se takve stvari u njima dešavaju, hitno se nešto mora promeniti“.

Kako su naveli iz Unije prosvetnih sindikata, svesni su da danas neodržavanjem nastave krše zakon, ali da „jednostavno više ne mogu da trpe, spremni su da se odreknu dnevnice za današnji dan“. Dodaju da su bili pod velikim pritiskom rukovodstva škola, odnosno direktora, pred protest.

Forum beogradskih gimnazija saopštio je da je dobio informacije od svojih kolega da je gradska prosvetna inspekcija poslata na teren i proverava u kojim školama zaposleni nisu na svojim radnim mestima.

Jedini zahtev im je, kako ističu, status službenog lica i dodaju da nije vreme za neke druge zahteve u ovom trenutku.

Oni se, takođe, zalažu i da se skrati dužina vaspitno-disciplinskog postupka prema nasilnim učenicima.

Oni su, takođe, otišli i u protestnu šetnju ulicama Kralja Milana, Kneza Miloša i Nemanjinom, sve do zgrade Ministarstva prosvete da bi, kako su navelik, poslali poruku ministru prosvete Branku Ružiću da nisu protiv države, već od nje traže da ih podrži, da iz razume, i kako su ponovili iz Unije sindikata, uprkos teškom materijalnom položaju prosvetnih radnika, ovoga puta se radi samo o dostojanstvu i nemaju nikakve druge zahteve.


Naveli su da će u narednih 20 dana biti strpljivi i sačekati reakciju ministra prosvete, koji je ranije kazao da bi oko 20. decembra trebalo da budu poznate konkretne mere o sprečavanju nasilja u školama. Rekli su da će u skladu s tim reagovati, a ako se ništa ne promeni najavili su mnogo veće i radikalnije proteste.

Kako su saopštili iz Unije prosvetnih sindikata u 47 gradova i opština okupilo se oko 35 do 40 hiljada zaposlenih u prosveti.

U 820 osnovnih i srednjih škola u Srbiji danas neće biti nastave ni u prvoj ni u drugoj smeni, a prosvetni radnici iz tih škola su na trgovima u 47 gradova i opština tačno u podne održali protest sa samo jednim zahtevom – da se u školama zaustavi svaki vid nasilja i da se nastavnicima dodeli status službenog lica.

Protest ‘‘Stop nasilju u školama‘‘, organizovala Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, kao reprezentativni sindikat u obrazovanju koji broji oko 30.000 članova širom zemlje.

U Nišu – školski čas na otvorenom

Prema rečima reportera N1 Milana Stojanovića, u Nišu se neće šetati, a okupljeni prosvetari su rekli da će praktično održati jedan javni čas, „školski čas na otvorenom“.

Poruka je da više ne žele da ćute o problemima sa kojima se suočavaju na poslu. Kažu da nije reč o platama, finansijama, u ovom trenutku, mada to jesu hronični problemi, ali kažu reč je o tome da se mora govoriti o bezbednosti svih u obrazovnom sistemu. Skupovi su zakazani i u Leskovcu, Prokuplju, Vranju.

Gordana Andrić, portparol Unije sindikata prosvetnih radnika rekla je da je „danas za prosvetne radnike zaista dobar dan“.


„Odavno se nismo ovako lepo ujedinili oko jednog jedinog, ne zahteva, ali apela svakako. Čula sam da jeste bilo pritisaka, jeste bilo plasiranja informacija, koje će zbuniti i prosvetne radnike i javnost, USPRS je najavila ovaj štrajk pre 10 dana, od tada je bilo dezinformacija koje će zbuniti sve. Direktori su vršili veliki pritisak nad radnicima. Ovo je protest danas protiv nasilja, ne samo učenika prema profesorima i učenika međusobno, nego i nasilja koje vrše direktori nad profesorima. Psiholozi će vam reći da se nasilje vrši na nekoliko nivoa, verbalno je podjednako važno i zloslutno kao fizičko, još ću reći i da ono neizoistavno vodi fizičkom nasilju“, kaže ona.

Činjenica je, kaže ona, „da su kadrovi na rukovodećim mestima pre svega SNS kadrovi“.

„To znaju svi u javnosti. Njima očigledno nije u interesu da se održavaju štrajkovi. Kompletna javnost danas zna da je za ovakvu eskalaciju nasilja upravo odgovorno kreiranje politike prethodnih desetak godina, ovo što se u školama događa je samo posledica nasilja u celom društvu, koje ne samo da se ne sankcioniše, nego se nagrađuje“, kaže.

Prema njenim rečima, u Niškom okrugu su 24 škole u totalnoj obustavi, u 12 škola su u obustavi članovi USPRS, a u dve škole iz tehničkih razloga nije moglo da dođe do obustave rada, jer, kako kaže, rade sa decom sa smetnjama u razvoju.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR