Glas Javnosti

SRAMNO RAZMATRANJE! Ružić: Razmatraćemo zabranu mobilnih telefona na časovima!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ono što se događa u školama je refleksija stanja i vremena u kome živimo, rekao je ministar prosvete Branko Ružić za N1.

– Što se tiče ovih konkretnih slučajeva ja bih rekao da je sve urađeno prema normativnom okviru koji postoji, a koji odlično ustrojen. Voleo bih da ovo ne bude samo sezonsko fokusiranje medija na problem koji imamo po pitanju nasilja u školama, već da to bude sveobuhvatan društveni pristup temi koja je važna za sve nas – rekao je Ružić.

Kada govorimo o nasilju svi protokoli, pravilnici, zakoni, jasno definišu način postupanja od prve do poslednje instance, pa i ako je potrebno da se uključe druge institucije kao što su centri za socijalni rad, policija i tužilaštvo. 

Na pitanje da li je zadovoljan kako taj sistem funkcioniše, ministar kaže da je uvek nezadovoljan, ali da je zadovoljan onim što je do sada praćeno poslednje dve godine, te istakao posvećenost direktora i nastavnika, kao i poštovanje protokola.

– Ponekad imamo manjak hrabrosti i zato apelujem da se svako nasilje, bilo verbalno, psihološko, digitalno ili fizičko koje mora biti prijavljeno u roku od 24 sata, da se prijavi i da radimo na prevenciji kako ne bismo ni došli u ovakve situacije. Evidentno je da se ne prijavljuje svako nasilje i ono što je još lošije je činjenica da nema prijavljivanja verbalnog koji je početni nivo. Ako to verbalno nasilje na vreme prijavimo onda neće ni doći do fizičkog. – smatra Ružić.

– U sistemu imamo zaista zadovoljavajuće aparate i zato smo juče održali sednicu, a radna grupa ima oročeni vremenski rok, da ne bi bilo ono – kad ne možete da rešite problem formirajte radnu grupu i sve će biti rešeno. To nije ideja, ideja je da rok bude 20. decembra, a da se 9. decembra još jednom sastanemo i razmotrimo pristigle pisane predloge psihologa, pedagoga, nastavnika, predstavnika ministarstva. Tu treba da vidimo da li treba da pooštrimo sankcije, da li da uvedemo neke nove mere, da li menjati podzakonska akta, zakone. To je mandat ove radne grupe, kaže ministar prosvete.

Ružić dodaje i da je poenta da se na radnoj grupi razmotri da li treba deci ukinuti mogućnost nošenja mobilnih telefona na časove.

– Neka ih ostave ispred učionice i na odmoru neka ih uzmu. To neće rešiti nasilje, ali će povećati fokus na ono što nastavnici predaju. – smatra ministar prosvete.

Zar treba takvu stvar razmatrati, zar se to ne podrazumeva da učenik netreba da koristi telefon na času... Šta ste učili tu decu u školi od prvog razreda

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR