Glas Javnosti

EPARHIJA RAŠKO-PRIZRENSKA ZABRINUTA ZBOG UKLANJANJA SPOMENIKA SRPSKIM VOJNICIMA (VIDEO, FOTO)

Vesti
Autor: Glas javnosti

U Eparhiji Raško-prizrenskoj spomen ploča srpskim vojnicima palim u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu na groblju u Prištini je izmeštena.

Navode da će razmotriti sve mogućnosti kako da se spomen ploča vrati na svoje prvobitno mesto.

„Ni srpska zajednica, koja to groblje koristi, ni Eparhija Raško – prizrenska, koja se duhovno stara o pravoslavnim grobljima na Kosovu i Metohiji, nisu bili konsultovani o izmeštanju spomen ploče oslobodiocima u Prvom svetskom ratu, koji su podneli velike žrtve zajedno sa ostalim savezničkim vojnicima“, poručili su iz Eparhije.

Tvrde da je na ovaj način, ponovo iskazano nepoštovanje prema jednom spomen obeležju na pravoslavnom groblju i to od strane „zvaničnog gradskog preduzeća“. Iz Eparhije nisu naveli o kom je preduzeću reč.

Iiz Eparhije navode da se ovim radnjama vrši prekrajanje istorije, odnosno pokušava da se „zamagle nesporne istine o učešću i istorijskoj ulozi srpskog naroda na ovim prostorima“.

„Time se pokazuje i kakva bi sudbina našeg kulturnog i verskog nasleđa bila kada bi zaštita tog nasleđa bila prepuštena isključivo kosovskim institucijama“, ocenili su.




Eparhija raško-prizrenska najavljuje da će njihova služba da razmotri sve mogućnosti kako da se spomen ploča vrati na svoje prvobitno mesto i da se srpsko groblje u Prištini dostojanstveno sačuva u budućnosti.

Ipak, poručuju da učestalo skrnavljenje i oštećivanje srpske duhovne i kulturne baštine na KiM više od svega, pokazuje potrebu za višim stepenom zaštite – „ukoliko želimo da ta baština na ovim prostorima opstane onakva kakva jeste“.


Glas javnoti/KoSSev

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR