Glas Javnosti

DOKLE VIŠE : Nakon upada Albanca u crkvu kod Podujeva, sveštenik naišao na zaključana vrata i katanac

Politika
Autor: Glas javnosti

Sveštenik Eparhije raško-prizrenske obišao je danas Hram Svetog arhanđela Mihaila u Rakitnici kod Podujeva nakon što je prethodno, Albanac Nikola Džufka (Nikolla Xhufka) koji se predstavlja kao pravoslavni sveštenik, zajedno su grupom ljudi ušao u crkvu, saopštio da je osnovao "Albansku nacionalnu crkvu“ i promenio naziv verskog objekta SPC.

Parohijski sveštenik Staniša Arsić posetio je danas ovaj hram SPC u pratnji Kosovske policije

„Sveštenik Arsić je ustanovio da su nakon paljevine i rušenja južnog zida na hramu još pre nekoliko godina bez ičije dozvole vršeni građevinski radovi“, poručuju iz Eparhije raško-prizrenske.

Ujedno navode da je sveštenik pokušao da uđe u crkvu, ali da su vrata bila zaključana velikim novim katancem i okovima koji su ugrađeni u kameni dovratnik i stara drvena vrata koja imaju svoju bravu.

„Sa severne strane na glavnom delu crkve polomljena su stakla na prozoru i kroz njega se jedino može videti deo unutrašnjosti i epitrahilj koji je ostao, nakon provale i navodnog služenja samozvanog sveštenika Nikole Džufke i Kristijana Zagalija, takođe lažnog sveštenog lica iz Albanije koga je Džufka proglasio za sveštenika“, dodaju iz Eparhije.

U trnju pored trotoara ispod prozora, odloženi su ostaci malih belih sveća koje se koriste za dekoraciju i, dodaju iz Eparhije, verovatno u „obredu“ koji je obavljen u provaljenom hramu.

„Otac Staniša se pomolio ispred zatvorenih vrata i na gomili slomljenih ploča i cigala pronašao deo dovratnika iz unutašnjosti hrama na kom se nalaze ornamenti i ćirilična slova. Iako retki posleratni izveštaji govore o starom groblju oko crkve i dva očuvana krsta, danas ih nije bilo moguće pronaći“, dodaje se u saopštenju.

U jučerašnjem oglašavanju Eparhija raško-prizrenska najavila je da će podneti krivičnu prijavu protiv Nikole Džufke, kao i da će od policije da zatraže razjašnjenje okolnosti oko učešća predstavnika opštine Podujevo u ovom činu.

Eparhija je osudila provalu u crkvu, navodeći da je reč o grubom nasrtaju na imovinu SPC u cilju „širenja etničke i verske mržnje i nestabilnosti na prostoru Kosova i Metohije“.

Sinoć se oglasila i Kancelarija za KiM, takođe osuđujući upad u objekat SPC, uz navode da ovakav „nasilni i planski akt“ Džufke nije mogao biti izveden bez znanja i podrške institucija u Prištini.

Nikola Džufka, inače građanin Albanije iz Elbasana, prema navodima Eparhije raško-prizrenske, ali i Pravoslavne crkve Albanije, zapravo nije svešteno lice, već se lažno predstavlja kao sveštenik.

Pravoslavna crkva Albanije je još prošle godine u saopštenju navela da Džufku ne priznaje nijedna hriščanska crkva ni u jednoj zemlji, optuživši ga ujedno za širenje dezinformacija, da omalovažava i ismeva pravoslavne sveštenike u Albaniji.

Nikola Džufka je bio u centru pažnje javnosti prošle godine upravo zbog svojih izjava, kada je kazao da je navodno „izbačen“ iz Visokih Dečana „samo zato što je Albanac“.

Odmah se oglasio manastir, navodeći da je Džufka pokušao da snimi fotografije i video materijal u ovom manastiru, koji bi „iskoristio za svoj šovinistički program“, ali i da nije izbačen, već da su o njegovim aktivnostima obavestili KFOR.

Glas javnosti/Kossev

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR