Glas Javnosti

Saznajte šta se dešava u vašem organizmu ako svaki dan pojedete bananu

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

​Banane su poznate kao izuzetno zdrava opcija za užinu koja je prepuna vitamina i hranljivih materija.

Ovo voće je mnogima omiljeno zbog ukusa, ali i zbog toga što je vrlo pristupačno i praktično, odnosno, banane možete poneti i na posao ili ih pojesti sa žitaricama ili uz omiljeni smuti.

Ova voćka obiluje vitaminima A, C, D, E, B6, kao i mineralima kao što su magnezijum, kalijum, kalcijum i gvožđe koji blagotvorno deluju na naš organizam.

Međutim, da li ste se ikada zapitali šta bi se desilo sa vašim organizmom ako biste svakodnevno konzumirali ovo voće?


Višak energije


Banane sadrže tri vrste šećera - fruktozu, sarkozu, glukozu i vlakna, kombinaciju koja ima odličan efekat na naše telo i daje mu energiju. Kada se jedu pre ili nakon treninga, banane mogu da budu od ključnog značaja za podizanje nivoa energije i sprečavanje osećaja umora tokom dana.

Dijetetičar Suprija Lal, kaže da su banane odličan izvor raznih minerala, vlakana i vitamina, ali su posebno poznate po svom sadržaju kalijuma.

"Kalijum u ​​ishrani je ključan za funkciju mišića i opšte telesne funkcije. Naročito ako je neko veoma aktivan, dovoljno kalijuma je imperativ za oporavak mišića i prevenciju grčeva".


Bolje varenje


Kalijum nije jedina korisna hranljiva materija po kojoj su banane poznate.

"Banane su veliki izvor vlakana, koja apsolutno mogu pomoći u procesu varenja. Vlakna pomažu u pokretljivosti i masi stolice, što znači da mogu pomoći u održavanju zdravog sistema za varenje", kaže Lal.

Ona dodaje da pored vlakana, banane sadrže i prirodni prebiotik.


Pomažu da smršate


Svakodnevno konzumiranje banana može pomoći da smršate - pune su vlakana i proteina, duže vas drže sitim, iako imaju nešto više od 100 kalorija po voćki.

"Banane mogu da podrže zdrav gubitak težine kada se na odgovarajući način kombinuju sa proteinima, vlaknima i zdravim mastima", kaže dijetetičar.
SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR