Glas Javnosti

Banane su najbolje za snižavanje pritiska tvrde nutricionisti

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Ako muku mučite sa povišenim krvnim pritiskom, možda je vreme za promenu svakodnevnih štetnih navika – smanjite pušenje, povećajte fizičku aktivnost i potrudite se da vaša ishrana bude što zdravija i više balansirana.

Zapravo, ono što unosite u svoj organizam moglo bi da bude ključno u regulisanju krvnog pritiska, jer neke namirnice imaju više uticaja na ovo od drugih. Tako je primera radi banana najbolje voće za obaranje krvnog pritiska, tvrdi dr Britani Dan, nutricionista i dijetetičar.

Banane su bogate kalijumom, a kalijum smanjuje efekte natrijuma na organizam, pa je logičan ishod da ovo tropsko voće može da pomogne u snižavanju pritiska. Zdrav nivo kalijuma neophodan je za opšte zdravlje srca i dobar pritisak. Takođe, pomaže pri smanjenju rizika od moždanog udara i srčanih bolesti.

Jedna manja banana sadrži oko 422 miligrama kalijuma, što je oko 10 odsto preporučenog dnevnog unosa. Takođe, banane sadrže i magnezijum, a ova dva minerala zajedno su esencijalni za stvaranje elektrolita. Konzumiranje dovoljno elektrolita pomoći će vam da voda i energija iz tela ode u mišiće, a ne u krvotok. Zato su banane dobar izbor za užinu posle treninga, kako biste izbegli grčeve i osećaj umora.

"Banane pomažu telu da održi volumen krvi i tečnosti, pomaže u održavanju normalnog krvnog pritiska", objašnjava dr Dan.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR