Glas Javnosti

PODSEĆANJE NA REČI PROF. DR SMILE AVRAMOV

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Istoriju NIKADA ne smemo zaboraviti, jer kako kažu narod koji ne pamti svoju istoriju osuđen je da stalno ponavlja iste greške.

Da li ste znali?

- da je na teritoriji Austrougarske živelo preko 5 miliona pravoslavnih Srba što je polovina tadašnjeg srpskog etničkog korpusa.

- da je pred sam početak Prvog svetskog rata ubijen mitropolit karlovački Lukijan Bogdanović kao glavni verski vođa čitavog srpskog naroda (odrubljena mu je glava a telo mu bačeno sa mosta).

- da je tokom Prvog svetskog rata na teritoriji Austrougarske ubijeno preko pola miliona Srba.



- da je više od hiljadu srpskih sela u Hercegovini, Bosni, Slavoniji i Sremu bilo spaljeno do temelja.

- da je u Austrougarskoj umrlo preko 100.000 srpske dece mlađe od 10 godina.

- da su pravoslavni Srbi bili vešani gotovo svakodnevno na svim trgovima u gradovima Dalmacije, Like, Hercegovine, Bosne, Korduna, Banije, Slavonije, Baranje, Bačke, Srema i Banata.

- da su Srbe u Austrougarskoj ubijali tzv. Šuckori sastavljeni od muslimana i rimokatolika srpskog jezika (današnjih Bošnjaka i Hrvata).

- da je preko 70 000 srpskih civila izbjeglo u kraljevinu Crnu Goru iz Hercegovine

- da je ćirilica bila zabranjeno pismo te da se za korišćenje iste moglo završiti na vešalima.

- da su bila zatvorena sva srpska udruženja, banke, biblioteke, sokolska društva, škole i ostale institucije srpskog naroda.

- da je postojao prekršaj pod nazivom "srbovanje" koji je podrazumevao potenciranje srpske pripadnosti, pisanje ćirilicom, odlazak u crkve na službu i dr.


- da su bili pobijeni gotovo svi srpski pravoslavni sveštenici od kojih većina javnim linčovanjima (naročito u Bosni i Hercegovini) i gotovo svi monasi

- da se srpske žrtve u Austrougarskoj statistički računaju kao "civilne austrougarske žrtve" a da se srpskim žrtvama predstavljaju samo žrtve Kraljevine Srbije (1 270 000 iako je ukupan broj svih ubijenih Srba u Prvom svjetskom ratu skoro 2 miliona).

- da je preko 100 000 etničkih Srba pravoslavne vjeroispovijesti prešlo na srpske strane (srbijansku i crnogorsku) a preko 20 000 na rusku od kojih je formiran čuveni srpski dobrovoljački korpus.

- da je samo 98 (manje od 100!!!) etničkih hrvata prešlo na srpsku stranu što je nekoliko puta manje od npr. Čeha i Slovaka pa čak i od Mađara koji su prebjegli. Da 98 (devedeset osam).

- da su najveće zločine po Srbiji i Crnoj Gori počinili hrvatski odredi u austrougarskoj vojsci (Vražja divizija).

- da je zbog stvaranja nove države sa hrvatima sve to prećutano a da se danas hrvatski zločini pripisuju pravoslavnim Srbima i da na tome rade čitave organizacije i pojedinci kako bi stavili tačku na genocid izvršen nad Srbima u Krajini i Bosni.

- da je više bilo Srba koji su ostali u okupiranoj kraljevini Srbiji da opslužuju same okupatore nego što je bilo etničkih Srba vjernih Beču koji su činili zločine. A ni jedni ni drugi svakako nisu dostojni srpskog imena!

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR