Glas Javnosti

ZAPANJUJUĆE OTKRIĆE PROFESORKE SMILJE AVRAMOV: Ante Pavelić je bio britanski špijun! (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Profesorka Smilja Avramov, jedna od najvećih eksperata međunarodnog prava svojevremeno je došla do malopoznatog ali zapanjujućeg podatka da je Ante Pavelić bio britanski špijun, kao i da je naša emigrantska Vlada apelovala na britansku da bombarduje pruge do logora Jasenovac ali da to nikada nije učinjeno.

Kroz prikupljanje istorijske građe i naučne literature za veliku studiju o genocidu nad srpskim narodom u NDH u radovima, predavanjima ali i u javnim obraćanjima Avramov je iznosila malopoznate činjenice vezane za najveće stratište Srba u Drugom svetskom ratu - logor Jasenovac. 

Tako je svojevremeno Geopolitika objavila reči profesorke Avramov kojima tvrdi da je tokom istraživanja za potrebe pisanja kjnige o genocidu nad srpskim narodom došla do zaprepašćujućeg podatka u arhivi Vatikana da je Ante Pavelić bio od 1926. godine obaveštajac britanske službe odnosno, oficir u službi MI 6 (Služba za tajnu obaveštajnu delatnost). 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Catena mundi (@catena_mundi)

Ova Služba je bila zadužena za špijunske aktivnosti u inostranstvu za razliku od Službe bezbednosti (engl. Security Service ili Military Intelligence, Section 5 (MI5)) koja se bavi kontraobaveštajnim delatnostima. 

- Ja sam bila zaprepašćena kada sam pisala prvo izdanje knjige o genocidu nad srpskim narodom. Radila sam najpre u rimskom vojnom arhivu, pa posle u britanskom i nemačkom. Najpre sam uzela našu građu i dokumenta koja je naša emigrantska Vlada upućivala britanskoj Vladi, molila, preklinjala, kumila da se bombarduju pruge koje vode u logore Jasenovac, Jadovno u Hercegovini i drugde gde ih je bilo. Ništa nije učinjeno. Apsolutno ništa. Odjedared mi dođe u ruku dokument...zaprepastila sam se! Dokument u kojem stoji da je Ante Pavelić, najveći ratni zločinac na svetu bio član britanske obaveštajne službe od 1926. Vidite, ja i ovde imam knjigu posredstvom te knjige sam došla do tog dokumenta. Kada sam je pročitala otišla sam ponovo u London i tražila sam taj dosije i pitala direktora "Slavik departmenta" da li je to falsifikat? On se nasmejao i odgovorio...kako možete pretpostavitri da u britanskom arhivu može biti falsifikata...- svojevremeno je izjavila profesorka Avramov. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by FluttuandoSulleLinee (@fluttuandosullelinee)

 

Izučavajući arhiv Vatikana koji je 2020. najavio objavljivanje dokumenata pape Pija, kog nazivaju i Hitlerovim papom, nastalih tokom Drugog svetskog rata Smilja Avramov je došla i do za širu javnost nikad viđenih fotografija Josipa Broza Tita. Kritičari navode da je papa Pije XII, koji je na čelu Rimokatoličke crkve bio od 1939 do 1958. znao da u nacističkoj Nemačkoj ubijaju Jevreje, kao i šta se dešava po ostalim nacističkim logorima pa i u Jasenovcu ali da nije učinio ništa da to zaustavi.

Zbog insistiranja na reči "genocid" u predavanjima studentima, a u odnosu na monstruozne zločine na prostoru NDH za vreme Drugog svetskog rata, legendarna profesorka Pravnog fakulteta Smilja Avramov trpela je često kritike dekana i kolega na Pravnom fakultetu, a u jednom trenutku je upravo zbog istraživanja o genocidu bila isključena iz partije.

Smilja Avramov je nakon Drugog svetskog rata postala profesor međunarodnog prava na beogradskom Pravnom fakultetu, ali i jedan od najvećih svetskih eksperata za relativno novu problematiku genocida kao pravne kategorije. Podatak da joj je otac zverski ubijen u logoru Jasenovac i traumatično iskustvo zauvek je obeležilo njen život i usmerilo pravac njenog naučnog delovanja i rada. 

(Glas javnosti)

 

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP