Glas Javnosti

NE DOZVOLITE DA VAM OVO ZADAJE MUKE: Kako da usavršite veštinu parkiranja?

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Da li je paralelno parkiranje jedna od vaših noćnih mora? Da li više volite da proverite desetak mogućih mesta pre nego što pokušate da se ugurate u mali prostor? Lakše je nego što mislite!

Moderni automobili nude niz asistencija, uključujući one koje mogu više ili manje da se autonomno parkiraju u slobodnom prostoru – bilo perpendikularno (okomito) ili paralelno, vozeći napred ili unazad. A može se i automatski manevrisati automobilom spolja. Većina današnjih automobila ima senzore za parkiranje ili čak kameru - oni olakšavaju parkiranje, ali vozač ipak mora sam da izvršiti manevar.
Paralelno parkiranje
- Kako da znam da li je prazno mesto dovoljno veliko za moj automobil? Dužina automobila + nekoliko desetina centimetara sa svake strane bi trebalo da je dovoljno, piše portal Ekapija.

- Zaustavite se na udaljenosti od oko jednog metra od automobila parkiranog iza praznog mesta u smeru vožnje. Ako se radi o automobilu iste veličine, zaustavite se tako da spoljašnji retrovizori budu u liniji. Ako su dužine automobila različite, poravnajte zadnje branike.
- Okrenite volan do kraja kako bi se zadnji deo pomerao prema ivičnjaku i krenite unazad.
- Kada je vaš automobil pod uglom od približno 45 stepeni u odnosu na ivičnjak, ispravite točkove i nastavite da vozite unazad.
- Kada je A-stub vašeg automobila sa strane ivičnjaka u ravnini sa zadnjim delom zaustavljenog automobila, okrenite volan do kraja ka suprotnoj strani.
- Vozite glatko do parking mesta, pazite da su vam točkovi okrenuti ravno napred i postavite automobil u sredinu mesta. Ovde senzori za parkiranje ili kamera mogu biti od velike pomoći - vozaču daju tačnu sliku o tome koliko je udaljen od automobila ispred i iza i koliko prostora još može da koristi pre nego što dođe do nenamernog kontakta branik o branik.

SAVET: Kada izvodite paralelno parkiranje, uvek se parkirajte unazad. Ne preporučujemo vožnju unapred u prostor – moguće je da ćete morati da se prednjim točkovima postavite na trotoar (ivičnjak), a to može da ošteti vaš automobil ili ugrozi pešake.
Perpendikularno parkiranje
 
Napred – s prednjim delom automobila okrenutim prema ivičnjaku, zidu ili drugom parkiranom automobilu
- Postavite svoj automobil tako da između njega i reda parkiranih automobila bude najmanje jedna širina automobila.
- Okrenite volan do kraja kako bi se automobil okrenuo u odgovarajućem smeru.
- Pazite na prednji deo vašeg automobila na spoljašnjoj strani krivine kako ne biste ogrebali automobil pored sebe. Ovde su od koristi sistemi asistencije poput parking senzora ili kamera.
- Na vreme ispravite točkove.
- Ako je potrebno, ne oklevajte da stanete, prilagodite volan, malo se odmaknete i ponovo skrenete u prostor.

Vožnja unazad – sa zadnjim delom automobila okrenutim prema ivičnjaku, zidu ili drugom parkiranom automobilu
 
- Zaustavite se otprilike jedan metar od parkiranih automobila tako da zadnji deo vašeg automobila bude u ravnini sa bližom stranom parkiranog automobila (tj. u ravnini sa stranom automobila okrenutom prema slobodnom mestu na koje želite da uđete).
- Okrenite volan do kraja kako bi točkovi okrenuli automobil u odgovarajućem smeru.
- Stalno proveravajte bočne retrovizore, prvo jedan pa drugi.
- Kada vaš automobil bude paralelan sa ostalim, ponovo poravnajte točkove.
- Krećite se unazad dok ne dođete u željeni položaj.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR