Glas Javnosti

NOVOSAĐANI, STIŽE "OKO SOKOLOVO": Za parkiranje na zelenoj površini kazna 25.000 dinara

Društvo
Autor: Glas javnosti

Vozači će za nepropisno parkiranje biti strogo kažnjavani.

Gradsko veće utvrdilo je visinu kazni koje će izdavati "Oko sokolovo" odnosno sistem "NS patrol" koji počinje da se primenjuje početkom 2023. godine. Za nedozvoljeno parkiranje na ulici ili bilo kojoj drugoj saobraćajnoj površini kazna će biti 5.000 dinara, a za parkiranje na zelenom prostoru 25.000 dinara.

Međutim, kazna bi mogla da bude i veća, budući da je dodat novi član u odlukama o uređenju grada i o održavanju javnih zelenih površina, po kojem se kazne plaćaju i ako se ne dostave podaci o tome ko je upravljao vozilom u vreme prekršaja. Izmene ovih odluka naći će se na predstojećoj sednici Skupštine grada, piše Blic.

U predlozima odluka se navodi da će se vlasnik, u ovom slučaju fizičko lice, kazniti sa 25.000 dinara ukoliko u roku od osam dana od dana saznanja za učinjen prekršaj ne dostavi potpune i tačne podatke o identitetu lica kome je omogućeno upravljanje vozilom i dokaz kojim se može utvrditi ko je upravljao vozilom u tom trenutku. Kazne za privatna lica su znatno veće.

Iz Kabineta gradonačelnika je stiglo saopštenje u kojem se obrazlaže uvođenje nove kazne.

"Za nepropisno zaustavljanje, odnosno ostavljanje vozila na javnoj površini trebalo bi da odgovara vlasnik vozila. U praksi su učestali slučajevi zloupotrebe od strane dela nesavesnih građana, u kojima se u cilju opstrukcije prekršajnog postupka od strane vlasnika vozila najčešće iznose tvrdnje da vlasnik vozila nije neposredno zaustavio, odnosno ostavio vozilo na javnoj površini, već da je učinilac prekršaja neko drugi, pri čemu po trenutno važećim gradskim odlukama ne postoji obaveza vlasnika da identifikuje osobu za koju tvrdi da je učinilac prekršaja", navodi se u saopštenju.


Dodaje se da je "u cilju sprečavanja pokušaja izigravanja propisa, predlogom odluke, kao novina, propisan prekršaj za vlasnika vozila koje je zaustavljeno na javnoj površini, ukoliko ne dostavi potpune i tačne podatke u roku od osam dana od dana saznanja za učinjeni prekršaj, o identitetu osobe kojoj je omogućeno upravljanje vozilom i dokaz na osnovu kojeg se na nesporan način može utvrditi da je ta osoba načinila prekršaj".

Iz Kabineta gradonačelnika navode da je slično propisano i Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima i da se dokazom smatra pisana izjava overena od strane nadležnog organa kojom lice čije je podatke dao vlasnik, odnosno korisnik vozila, potvrđuje da je upravljalo vozilom u određeno vreme.


Gradonačelnik Milan Đurić, nakon pitanja 021.rs, nije mogao da objasni šta znače ovi dodatni članovi.

"Ono što znam jeste da je kazna 5.000 dinara za javne površine, odnosno 25.000 za zelene. Ne znam, stvarno, šta je tih 25.000", odgovorio je gradonačelnik na pitanja 021.rs o novim članovima u odlukama koje će se naći pred odbornicima u Skupštini grada.

"Oko sokolovo", koje će se u Novom Sadu zvati "NS patrol", trebalo bi da startuje 1. januara, ali neće odmah biti pisane kazne.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od Nenad u 17.12.2022 10:17:49 h
     0 
Treba prvo poraditi na resenju novih parking mesta , pa tek onda kaznjavati. Zasto uvek mora obrnuto da se radi. Jel taj neko prvo pere lice pa guzicu ili obrnuto ...