Glas Javnosti

DA LI ZNATE OVO PRAVILO? Šta je „pravilo tri minuta“ nakon tuširanja i zašto ga dermatolozi preporučuju?

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Pravilna nega kože neizmerno je važna, pogotovo ako postoje dermatološki problemi. Tada naši svakodnevni rituali mogu još više da joj naštete, a da toga nismo ni svesni.

Najveći organ našeg tela zahteva postupnu negu – od pranja do hidratacije, posebno u slučaju suve kože, pišeAktivni Si , a prenosi City Magazine.

Zašto nas koža svrbi nakon tuširanja ili kupanja?

 

Postoji nekoliko razloga. Ponekad je koža jednostavno vrlo suva i tuširanje, posebno vrućom vodom može još više da je isuši, jer se prirodna ulja uklanjaju. Takođe, uzrok može da bude i osetljivost na sapun, koji je ili pregrub za vašu kožu ili ga niste temljeno isprali.

Za neke je to i stanje poznato kao akvagena urtikarija, prepoznatljiva po tome što voda aktivira nervne završetke u koži. Zbog toga koža jako svrbi nakon tuširanja. Ipak, ovo stanje je retko.

Ako svrab ne prestaje nakon tuširanja, sebi možemo pomoći nekim kućnim tretmanima ili jednostavnim promenama navika:

Nakon tuširanja nežno tapkajte kožu peškirom, nemojte trljati kožu.
Promenite sapun.

Promenite svoju rutinu. Ako imate naviku dugo da se zadržavate pod vrućim tušem, pokušajte s kraćim tuširanjem mlakom vodom.

Neki preporučuju melem sa rashlađujućim efektom (ali o tome prvo razgovarajte sa stručnjakom).

Unosite više tečnosti. Hidratacija takođe ima značajan uticaj na zdravlje i izgled kože.

Redovno koristite hidratantnu kremu, piše N1.

Dermatolog dr Don Dejvis iz klinike Mejo objasnio je zašto uvek savetuje pacijentima da slede pravilo tri minuta: „Uvek preporučujemo hidrataciju nakon kupanja. Savršeno vreme za to je odmah nakon što stanete na prostirku u kupatilu“.
Koža je maksimalno hidrirana neposredno nakon tuširanja ili kupanja. U tri minuta imate prostora da pomognete koži da zadrži ovu vlažnost nanošenjem losiona ili kreme, objašnjava dermatolog.On dodaje i to da losioni obično sadrže najviše vode od svih vrsta hidratantnih krema. Kreme takođe sadrže vodu, a mogu da sadrže i malo ulja. I losione i kreme koža upija. Sredstva koja sadrže ulje ostaju na površini kože, deluju kao barijera između vaše kože i okoline, omogućujući telu da koristi sopstvene metode hidratacije.

Međutim, bez obzira koju hidratantnu kremu odabrali, ovo trominutno pravilo nudi najviše vašoj koži, ali i novčaniku.

Da li ste i vi do sada grešili? Nanosili ste hidratantnu kremu dugo nakon tuširanja ili je uopšte niste nanosili? Nadamo se da ćete isprobati ovo pravilo!

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 
 

HOROSKOP