Glas Javnosti

Zelenski uverava Ukrajince u pobedu uz pomoć SAD

Svet
Autor: Glas javnosti

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je Ukrajincima u sredu da će Kijev pobediti Rusiju i izboriti se za mir, po svaku cenu jer budućnost vitalne američke vojne i finansijske pomoći visi o koncu.

Zelenski je svoju prkosnu poruku Ukrajincima preneo u neobičnom ranojutarnjem video snimku koji ga vidi kako šeta Kijevom na putu da oda počast palim vojnicima na datum koji Ukrajina obeležava kao Dan Oružanih snaga.


„Bilo je teško, ali mi smo istrajali“, rekao je Zelenski, koji je sebe snimao mobilnim telefonom dok je hodao od svoje kancelarije centralnom ulicom Hruševskog ka „zidu sećanja“ u centru Kijeva.



„Sada nije lako, ali guramo dalje. Koliko god bilo teško, stićićemo do svog cilj. Do naših granica, do naših ljudi. Do našeg mira. Poštenog mira. Slobodnog mira. Bez obzira na sve", izjavio je Zelenski u svom video obraćanju.


Činilo se da su njegove primedbe odgovor na neizvesnost oko budućnosti paketa vojne pomoći od 60 milijardi dolara o kojem se raspravlja u američkom Kongresu, a koji ni odobren već nedeljama.

Zelenski je u utorak otkazao svoje planirano obraćanje preko video veze američkim zakonodavcima kako bi direktno razgovarao o  pomoći dok se Kongres prepire oko zahteva republikanaca da se pomoć uloži u obnovu imigracione i granične politike SAD.


Kijev se u velikoj meri oslanjao na pomoć svojih zapadnih saveznika protiv mnogo veće ruske vojske u najvećem ratu u Evropi od Drugog svetskog rata, koji sada traje već 22. mesec.

Predloženi paket vojne pomoći Evropske unije takođe je naišao na otpor nekih članica bloka.

Glas javnosti 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR