Glas Javnosti

Zaharova: Situacija na KiM bolja, uzroci krize nisu uklonjeni, Kurti se ponaša neadekvatno

Svet
Autor: Glas javnosti

Primećujemo da je došlo do određene stabilizacije situacije na severu autonomne pokrajine Kosova i Metohije, ocenila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Prema njenim rečima, nasilje koje je izazvala Priština - koju su u isto vreme čuvali vojnici NATO-a - sada je ugušeno, ali "osnovni uzroci koji su doveli do eskalacije situacije nisu uklonjeni".

Zapad, kako je rekla, nije "izvukao ispravne zaključke", te nastavlja da pokušava da izbegne novu rundu tenzija u regionu baš kao i pre - na račun Srba, "praveći se da osuđuje kosovske vlasti za razbuktavanje konflikta" i uvodeći protiv tzv. Kosova dekorativne "sankcije".


Srbiji se predlažu ekonomska pomoć, nove investicije, povećanje vojne saradnje, a sve to "bez sumnje kako bi se Srbija udaljila od Rusije i njenih drugih tradicionalnih partnera" i kako bi Beograd prekinuo strateško partnerstvo sa Moskvom.

"Zapad od Beograda zahteva da ubedi kosovske Srbe da učestvuju u reizboru gradonačelnika opština na severu i da se vrate u lokalne institucije bez ikakvih garancija, odnosno da veruju na reč SAD i EU da su srpski interesi konačno uzeti u obzir. Naravno, nejasna obećanja Zapada ne garantuju povlačenje prištinskih specijalaca iz nealbanskih područja, a još manje stvaranje Zajednice srpskih opština na KiM. A to su ključni preduslovi za povratak dijalogu, koji je nemoguć u uslovima kada su Srbi u pokrajini izloženi žestokom progonu i prinuđeni da se bore za fizički opstanak", objasnila je Zaharova.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije još primećuje da se premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti sve više ponaša neadekvatno, te ponavlja da je "Kosovo najdemokratičnija država na Zapadnom Balkanu" i naziva Srbe na severu KiM "fašističkom policijom" čime ih nepravedno izjednačava sa "crnim košuljama" Musolinija.

"Ovo tumačimo kao nespretan pokušaj etiketiranja Srba, iako se ova etiketa pre svega odnosi na same Albance, koji su za vreme italijanske okupacije u periodu od 1939. do 1943. godine formirali Albansku fašističku policiju sa centrom u Tirani.


Moskva je pozvala Zapad da prestane sa destruktivnom politikom i da prekine da se poigrava sa privremenim organima samouprave u Prištini i njihovom željom da KiM postane etnički čista teritorija. 

"Ne postoji alternativa Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN. Bilo kakva zamena ovog ključnog dokumenta preti da dovede do produbljivanja krize i nepredvidivih posledica po bezbednost na Balkanu", ističe Moskva.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR