Glas Javnosti

STIGLI REZULTATI BELORUSKIH IZBORA: Lukašenko učvrstio vlast

Svet
Autor: Glas javnosti

Beloruske vlasti su objavile preliminarne rezultate parlamentarnih i lokalnih izbora na kojima je učešće dozvoljeno jedino kandidatima lojalnim autoritarnom predsedniku države Aleksandru Lukašenku.

Opozicija je pozvala na bojkot jučerašnjih izbora koji su dodatno učvrstili 30-godišnju vladavinu Lukašenka, budući da je većina kandidata pripadala nekoj od četiri zvanično registrovane stranke (Bjelaja Rus, Komunistička partija, Liberalno-demokratska partija i Partija rada i pravde), koje sve podržavaju vlast.


Centralna izborna komisija saopštila je da je glasalo 73 odsto od 6,9 miliona birača i da je 51 od 110 mesta u parlamentu pripalo stranci Bjelaja Rus.

Lukašenko je juče, na dan izbora, izrazio nameru da se kandiduje za još jedan petogodišnji mandat na predsedničkim izborima sledeće godine.

Jučerašnje glasanje je prvo u Belorusiji od predsedničkih izbora u avgustu 2020. godine, kada je Lukašenko dobio šesti mandat. Ti izbori su pokrenuli talas masovnih demonstracija, uz učešće stotina hiljada ljudi.


Tokom višemesečnih protesta uhapšeno je više od 35.000 ljudi, hiljade su pretučene u pritvoru, a zatvorene su i zabranjene stotine nezavisnih medija i nevladinih organizacija.

Lukašenku, koji se u vreme protesta oslanjao na subvencije i političku podršku glavnog saveznika Rusije, predsednik te zemlje Vladimir Putin čestitao je na „uverljivoj pobedi patriotskih snaga Belorusije koja doprinosi obezbeđivanju unutrašnje političke stabilnosti“.

Beloruska opoziciona liderka Svetlana Tihanovska, koja se sklonila u susednu Litvaniju posle predsedničkih izbora 2020. godine, pozvala je na bojkot izbora koje je opisala kao „besmislenu farsu“.


„Farsa. Prevara. Vojna operacija. Postoji mnogo reči kojima se može opisati šta se dešava u Belorusiji. Ali nemojte to zvati izborima“, rekla je Tihanovska za Asošiejted pres.

Izbori su održani u vreme nemilosrdnog obračuna vlasti sa neistomišljenicima. Iza rešetaka je više od 1.400 političkih zatvorenika, među kojima su lideri opozicionih partija i istaknuti borac za ljudska prava Aleš Bjalijatski, dobitnik Nobelove nagrade za mir 2022. godine.

Ne nudeći dokaze, Lukašenko je uoči glasanja rekao da zapadne zemlje razmatraju planove za državni udar u Belorusiji ili za preuzimanje vlasti silom i naredio je policiji da pojača naoružane patrole.


Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR