Glas Javnosti

AMERIKA OSUDILA IZBORE U BELORUSIJI: Smatraju se "lažnim i nedemokratskim"

Svet
Autor: Glas javnosti

Danas su održani izbori na kojima su građani birali 110 poslanika narodne skupštine i 12.514 odbornika na mandat od pet godina

Američki Stejt department tvrdi da su danas održani parlamentarni i lokalni izbori u Belorusiji, lažni izbori, jer su, kako se navodi u saopštenju Stejt departmenta, održani u atmosferi straha i uslovima nepoštovanja demokratskih procedura.


U saopštenju se navodi da režim beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka i dalje drži u pritvoru više od 1.400 političkih zatvorenika, kao i da su sve nezavisne političke ličnosti ili pritvorene ili prognane iz Belorusije.


Stejt department takođe ukazuje da je odbijeno registrovanje za izbore svim nezavisnim beloruskim političkim partijama. Takođe se ističe da su Belorusi koji žive u inostranstvu mogli da glasaju na ovim izborima samo ukoliko bi se vratili u Minsk, gde bi se, kako navodi Stejt department, verovatno suočili sa odmazdom režima.


Iz Stejt deprtmenta tvrde i da su beloruske vlasti sprečile Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da posmatra izbore, što je, kako navode, dodatno ograničilo transparentnost neophodnu za slobodne i poštene izbore. U Belorusiji su danas održani parlamentarni i lokalni izbori na kojima su građani birali 110 poslanika narodne skupštine i 12.514 odbornika na mandat od pet godina.


Glas javnosti/D03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR