Glas Javnosti

VELIKA BRITANIJA U ŠTRAJKU: Radnici Železnice obustavili rad, ne radi ni metro

Svet
Autor: Glas javnosti

Najveći štrajk britanskih železnica u poslednjih 30 godina počeo je danas, pošto su desetine hiljada zaposlenih obustavile rad zbog spora oko plata i radnih mesta što bi moglo da otvori put za generalni štrajk narednih meseci.

Očekuje se da će danas, u četvrtak i petak, 23. i 24. juna, štrajkovati više od 40.000 radnika. Takođe, londonski metro prekinuo je sa radom.. prenosi Kurir.

Premijer Boris Džonson, pod pritiskom da učini više da pomogne britanskim domaćinstvima koja se suočavaju sa najtežim ekonomskim udarom poslednjih decenija, rekao je da će industrijska akcija naštetiti preduzećima dok se oporavljaju od pandemije. -Naša kampanja će trajati onoliko dugo koliko je potrebno, rekao je novinarima Mik Linč, generalni sekretar Železničke, pomorske i transportne službe (RMT).Premijer je rekao da sindikati nanose štetu ljudima za koje tvrde da im pomažu, prenosi Blic pisanja Srne.

-Nastavljajući sa ovim štrajkovima na železnici, oni odvraćaju putnike koji moraju da idu na posao, a koji na kraju podržavaju poslove železničkih radnika, a istovremeno utiču na preduzeća i zajednice širom zemlje, rekao je Džonson.

Britanska ekonomija se u početku snažno oporavila od pandemije virusa korona, ali kombinacija nedostatka radne snage, poremećaja lanca snabdijevanja, inflacije i trgovinskih problema nakon Bregzita izazvala je upozorenja o recesiji.Štrajk na železnici znači da će samo oko polovina britanske mreže biti otvorena u dane štrajka sa veoma ograničenim uslugama na tim prugama i stalnim prekidima u danima između dana štrajka. Štrajk je počeo u ponoć, a očekuje se da će saobraćati svaki peti voz u Engleskoj, Škotskoj i Velsu.

"Dejli mejl" piše da su veb stranice Nacionalne železnice, TfL i Železnice Čiltern oboreni kako su "očajni zaposleni pokušavali da stignu do svojih kancelarija prvog dana paralizujućeg štrajka Mika Linča".

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP